Oslo Børs fortsatte nedturen fredag etter kraftig børsfall i USA og Asia. Med dagens fall på 1,82 prosent må man helt tilbake til 20. november for å finne en lavere sluttkurs på hovedindeksen.

Igår ble den verste dagen på Oslo Børs i 2010: - Markedene fikk den store skjelven

Renewable Energy Corp. og Seadrill og andre oljeserviceselskaper er blant aksjene som faller på en negativ Oslo Børs fredag. Kun omlag 34 av 214 selskaper steg i dag.

Markedene er fortsatt tynget av økt frykt for budsjettunderskuddene i Hellas, Spania og Portugal.

- Det er mye usikkerhet der ute. Investorer hadde inntrykk av at Hellas ikke var så alvorlig, men sånn er ikke lenger. Hvis Hellas fortsatt har problemer kan man dra en rett linje til lignende land med lignende problemer, sa aksjestrateg John Haynes i Rensburg Sheppards til Bloomberg News igår kveld.

Les også: - Ikke kjøp på dagens nedgang

Mange tapere
Seadrill falt 2,67 prosent etter å ha vært ned nesten fem tidligere på dagen.

Analytiker Kjetil Garstad i Arctic Securities mener at dagens Seadrill-melding ikke tynger aksjen. Ifølge meldingen vil Seadrill bokføre en engangskostnad på 15 millioner dollar i fjerde kvartal relatert til "West Navigator", en kostnad på 12 millioner dollar relatert til salget av "West Elara", og en gevinst på 59 millioner dollar fra forsikringsoppgjøret for "West Atlas".

- Det får ikke stor innvirkning på tallene. Jeg fikk en negativ påvirking på 18 millioner dollar på ebitda-nivå for fjerde kvartal. I tillegg kommer engangskostnaden på "West Navigator", kostnaden på salget av en jackup-rigg til PPL, samt gevinsten fra forsikringsoppgjøret for "West Atlas", sier Garstad til TDN Finans.

Massiv nedtur for Rec
Solenerigselskapet Recs konkurrent MEMC Electronic Materials falt 14,9 prosent i amerikansk handel torsdag etter at selskapet rapporterte dårligere enn ventet kvartalstall og ga guiding for 2010. Andre solaksjer falt mellom fire og åtte prosent. Sunpower falt 7,6 prosent.

Nå ligger deres Recs joint venture-selskap Sovello an til å gå konkurs.

Rec-aksjen falt 3,56 prosent, og etter et fall på over 27 prosent i 2010 er aksjen snart på bunnkurs: Rec-aksjen nær bunnivå

Viktige tall i dag
Fokus i markedet fredag var på den viktige, amerikanske arbeidsmarkedsrapporten. Da den ble offentliggjort kl 14:30 lettet det den dystre stemningen umiddelbart.

Les saken: USA: Jobbtall overrasker

Årsaken var at ledigheten sank overraskende til under 10 prosent.

Oljeprisen fortsatte var lenge lite endret siden Oslo Børs stengte torsdag. Men like etter stenging i Oslo falt oljeprisen kraftig.

Les saken: Oljeprisen raser under 70 dollar

WTI-kontrakt med levering i mars er ned 1,24 dollar til 71,90 dollar fatet. Brent Blend med levering samme måned er ned 1,75 dollar til 70,38.

Statoil sluttet på 21,98 dollar i amerikansk handel, noe som tilsvarer en kurs på 131 kroner, ned en krone fra slutning på Oslo Børs.

Statoil-aksjen sluttet ned 2,35 prosent til 128,90 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs stanset på en nedgang på 1,82 prosent til 351,27 poeng.

Les mer:

<b>ASIA: Dommedagspredikanter koser seg</b>

<b>USA: Dow Jones bare så vidt over 10.000 poeng</b>

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.