Brent 1. posisjon holdt seg over 49 dollar fatet mandag. I forkant av Opec-møtet på torsdag har 27 av 28 analytikere i Bloombergs sammenstilling ingen forventninger om en oljeproduksjonsfrysavtale.

- Det er veldig små forventninger til noe som helst fra det møtet. Viseoljeministeren i Irak sa at en frysavtale vil bli diskutert. Men markedet ser ut til å balansere seg selv uten en slik avtale, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities til TDN Finans.

Irans produksjon er nå tett på nivået før sanksjonene mot landet ble innført, og de fleste analytikere anslår at både Saudi-Arabia og Iran må gjennomføre store investeringer for å øke noe særlig mer.

- Vi venter mye lavere veksttakt fremover, sier Omdal, som imidlertid tror Saudi-Arabia vil sesongjustere produksjonen noe opp i sommermånedene.

«Wild card»

Samtidig er brannene i Canada snart er under kontroll, og markedet venter at de 1,2 millioner fat dagen som har falt bort, snart er tilbake.

Urolighetene i Nigeria har bidratt til at landet er nede på 1,4 millioner fat dagen, ifølge myndighetene.

- Det er ned nær en halv million fat fra ifjor. Det er en litt uoversiktlig situasjon, sier Omdal, som bruker det samme adjektivet om situasjonen i Venezuela. Her venter han i tråd med konsensus et svakt produksjonsfall fremover.

- Libya er et «wild card», men der må du antagelig ha intervensjon fra vestlige land for å løse opp. ISIL er på defensiven i Syria og Irak, men har økt tilstedeværelsen i Libya. Landet produserer mer enn én million fat mindre pr dag enn under Gaddafi, og er i ferd med å splittes i to, tre eller fire deler, så foreløpig ser det ikke ut som produksjonen henter seg opp på kort sikt, sier Omdal.

DNO og de andre internasjonale oljeselskapene som opererer i Kurdistan i Nord-Irak har kun fått utbetalt halvparten av fakturert beløp for april fra kurdiske selvstyremyndigheter (KRG). KRG meldte imidlertid på Twitter lørdag at resten kommer innen utgangen av mai. Dette er i tråd med en pressemelding fra Genel Energy forrige uke.

Omdal mener KRG vil klare å overholde forpliktelsen, og peker på at økt oljepris gjør kurdiske myndigheters finansielle situasjon betraktelig bedre enn for noen måneder siden.

DNO-aksjen endte opp 2,7 prosent, omsatt for 43 millioner kroner.

Salmar steg markert

Salmar steg markert mandag, og analytikerne trekker frem nyheten om at islandske Arnarlax vil kjøpe konkurrenten Fjardalax som den mest åpenbare driveren for oppgangen.

Salmar eier indirekte 23 prosent av Arnarlax.

- Den eneste driveren jeg ser for Salmar er nyhetene fra Island. Jeg synes samtidig at dette ikke er nok til å rettferdiggjøre en slik oppgang, sier analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til TDN Finans.

Også Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets trekker frem nyheten om Arnarlax som den viktigste grunnen til oppgangen til Salmar.

I meldingen fremgår også at det planlegges at Arnarlax skal noteres på Oslo Børs innen ett til to år.

Salmar var opp 4,2 prosent mandag, omsatt for 56 millioner kroner. Også Marine Harvest, Bakkafrost og Lerøy Seafood bidro til å trekke hovedindeksen opp.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,66 prosent til 622,89 poeng, omsatt for 1,596 milliarder kroner.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien

 

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.