Oslo Børs falt tilbake mandag og fulgte dermed andre europeiske markeder ned for andre dag på rad. Folkeavstemningen som endte med flertall for britisk utmeldelse av EU har ført til voldsomme utslag i verdens finansmarkeder de siste dagene.
Til slutt endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 3,23 prosent. Fredag falt også indeksen i overkant av tre prosent.
- Vi venter at markedene fortsatt vil bære preg av forrige ukes folkeavstemming i Storbritannia, og at det negative sentimentet vil vedvare i risikable aktiva, spesielt i europeiske aksjer, skriver Nordea.
Citi mener utfallet av folkeavstemningen i Storbritannia overrasket noen og sjokkerte mange i finansmarkedene. Det vises til risikoaversjon blant investorene, som har ført til betydelige aksjekursfall.
- Vi har allerede kuttet våre aksjekursmål og redusert eksponering mot finanssektoren i Europa, skriver Citi-strategene i en oppdatering mandag.
Kraftig Norwegian-fall
Norwegian Air Shuttle falt 13,3 prosent mandag etter å ha sluttet ned 9,1 prosent fredag. Både Citi og Swedbank har nedjustert kursmål på Norwegian.
På bakgrunn av økt usikkerhet etter resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia reduserer Swedbank sine resultatestimater på Norwegian Air Shuttle, og kutter kursmålet på aksjen til 400 kroner fra 500 kroner. Citi tar ned sitt Norwegian-kursmål til 325 kroner fra 375 kroner.
Easyjet faller 23,8 prosent på London-børsen etter at de har advart om økt usikkerhet i økonomien og blant forbrukerne i sommer som følge av brexit-resultat. Selskapet viste også til at streiker og kanselleringer i mai og juni vil påvirke resultatet negativt
Finansaksjer faller
Finansaksjene fortsetter å tynge aksjeutviklingen på europeiske børser mandag. I Storbritannia faller Barclays 19 prosent, mens Royal Bank of Scotland er ned 25 prosent.
Deutsche Bank venter å se betydelig volatilitet i britiske finansaksjer de i kommende uker og måneder.
Rentefall
Det kraftige rentefallet i europeiske statsobligasjoner fortsatte mandag. Det var drevet av forventninger om nye tiltak fra sentralbankene etter Brexit-avstemningen.
Renten på tiårige, britiske statsobligasjoner var for første gang under én prosent, etter et fall på rundt 15 basispunkter mandag. Financial Times skriver at bevegelsen skyldes forventninger om nye pengepolitiske tiltak fra Bank of England, inkludert et mulig rentekutt. Markedet priser nå inn 50 prosent sjanse for et rentekutt i juli, ifølge MarketWatch.
Fallet skyldes også at britiske statsobligasjoner regnes som en trygg havn i perioder med markedsuro. Renten på tyske statsobligasjoner, en annen trygg havn, var ned rundt seks basispunkter til -0,11 prosent.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 3,23 prosent til 573,01 poeng.
Følg markedet med DN Investor
Les mer på DN.no:
Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året
Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere
Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.