Børsene i Europa snudde opp onsdag ledet an av bankaksjer etter hard medfart for sektoren de seneste dagene. Oslo Børs hang imidlertid etter, tynget av lavere oljepris og Telenor.
Dax-indeksen var opp 2,68 prosent da Oslo Børs stengte med blant annet sterk oppgang for Deutsche Bank, som steg 12,3 prosent etter fall på henholdsvis 9,5 og 4,3 prosent mandag og tirsdag. DNB sluttet opp 3,6 prosent.
Frykt for bankgjeld
Siden nyttår har banksektoren falt betydelig, og bekymringene for sektoren har økt.
Kredittanalytiker Magnus Vie Sundal i DNB Markets sier at det er en korreksjon i bankenes fondsobligasjoner, og at investorene nå revurderer hvilket instrument de faktisk har kjøpt.
- I verste fall kan investorene bli sittende med en evigvarende obligasjon som ikke betaler kupong, slik at det er lite verdi produktet, sier Vie Sundal.
Fondsobligasjonene er evigvarende med en call-opsjon, og har en slik struktur at det er frivillig å betale kupong. Bankene kan bli hindret av tilsynsmyndigheter til å enten betale kupong eller benytte call-opsjonen hvis det går dårlig, eller de kan gjøre det på eget initiativ.
-Hvis en bank lar være å betale kupong eller calle mister de mye tillit. Vi tror ikke det kommer til å skje, men det er den frykten markedet begynner å føle litt på, sier Vie Sundal.
Han ser imidlertid ikke bort fra at enkelte europeiske banker vil kunne komme til å hoppe over en eller to kupongbetalinger i løpet av de neste årene.
-For eksempel ser vi store utfordringer i italiensk banksektor, til tross for at myndighetene prøver å komme med en bærekraftig løsning, sier Vie Sundal.
Sjef for kredittanalyse Haseeb Syed i Danske Bank Markets viser også til situasjonen rundt gjelden til Novo Banco i Portugal, der senior obligasjonseiere ble påført et tap på to milliarder euro.
- Sier litt om nervøsiteten
Yielden på Deutsche Banks fondsobligasjoner i euro steg til over 13 prosent tirsdag, da banken meldte at de har tilstrekkelig kontanter til å betale kupong i 2016 og 2017.
-Det sier litt om nervøsiteten, når Deutsche må gå ut å forsikre investorene om det, sier Vie Sundal.
Bloomberg News melder onsdag at en person med kjennskap til saken sier at Deutsche Bank vurderer å kjøpe tilbake noe av gjelden. Yielden faller onsdag til rundt 11,5 prosent.
Syed i Danske Bank Markets påpeker at norske banker er såpass solide at de trolig ikke står i fare for å droppe kupongene.
For DNBs fondsobligasjoner er det en mismatch mellom prisingen av de i kroner og dollar, sier Vie Sundal.
-Man er eksponert mot akkurat den samme risikoen, men det har nok noe å gjøre met at investorene i USA ser på Norge som et perifert- og oljeeksponert land de ikke bruker mye tid på, sier Vie Sundal.
Telenor-fall
Ellers på Oslo Børs onsdag la flere selskaper frem resultater, og markedet fokuserte på Telenor etter svak kvartalsrapport og Opera Software etter oppkjøpstilbud.
Analytikerne vurderer Telenors kvartalsresultat for fjerde kvartal 2015 og guiding for 2016 som svakt, og ser nedjustering av estimatene, ifølge oppdateringer onsdag.
Pareto Securities skriver at rapporten i sum var skuffende og venter konsensusnedjustering i ebitda med fem prosent som følger av den svakere guidingen, og støttes av Morgan Stanley som også ser fem prosent reduksjon.
Reduksjonen drives av ventet break-even-ebitda i India med inneværende spektrumsposisjon og svakere guiding for Dtac, ifølge Morgan Stanley.
Meglerhuset skriver imidlertid at dersom man ser bort fra allerede kjente resultater (i hovedsak Malaysia), ville ebitda vært 0,7 prosent bedre enn konsensus.
«De viktigste nye negative faktorene var i andre enheter på grunn av høyere konsernkostnader (ny strategi med ny konsernsjef) og fortsatte saksomkostninger for VimpelCom-saken», skriver Morgan Stanley.
Pareto viser til at sammenlignet med konsensus var omsetningen i Thailand, Norge, Bulgaria og Danmark bedre enn ventet, men dette veies delvis opp for av svakere omsetning i Malaysia, Myanmar og Pakistan.
Videre presiser Pareto at capex, ekskludert lisenser og spektrum, guides til 17-19 prosent av salget for 2016, noe som er betydelig høyere enn konsensusforventningen på 16 prosent.
Telenors rapporterte tall for fjerde kvartal preges av nedskrivninger på 2,1 milliarder i Danmark samt allerede annonserte kostnader i Vimpelcom og dempet 2016-guiding, særlig for ebtida, mener DNB Markets.
Før eventuelle justeringer har DNB Markets og Morgan Stanley kjøpsanbefaling på Telenor-aksjen med kursmål på henholdsvis 182 og 175 kroner pr aksje, mens Pareto Securities har hold-anbefaling med kursmål 138 kroner.
Société Générale ser konsensusnedjustering i ebitda på 2-4 prosent og har underweight-anbefaling på aksjen med kursmål 135 kroner.
Telenor-aksjen sluttet ned 6,01 prosent til 123,60 kroner, omsatt for 723 millioner.
Opp etter bud
Onsdag ble det kjent at et kinesisk konsortium bestående av blant annet de ledene kinesiske internettselskapene Kunlun og Qihoo har lagt frem et bud på Opera Software på 71 kroner pr aksje.
Budet gir en premie på 56 prosent over et veiet snitt av aksjekursen de siste 30 dager. Samtidig representerer budet en rabatt på rundt 32 prosent i forhold til aksjens høyeste notering noensinne på 104,8 kroner 29. januar i fjor.
Pareto Securities skriver i en oppdatering onsdag at de synes budet ser attraktivt ut med tanke på meglerhusets kursmål på 63 kroner og en guiding for 2016 som er godt under deres estimater.
Carnegies analytiker Håvard Nilsson sier imidlertid at budet er på lavere multipler enn liknende transaksjoner i samme sektor.
-Men samtidig har jo Opera hatt en litt trøblete historikk det siste året, så det må tas med i beregningen, sier Nilsson til TDN Finans.
Opera Software sluttet opp 33,48 prosent til 65,10 kroner, omsatt for 568 millioner kroner, tredje mest på børsen
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,16 prosent til 530,64 poeng, omsatt for 4,659 milliarder kroner.
Følg markedene i DN Investor
Les også:
Asia i dag: - Fanget i en dødsspiral
Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart
Swedbank-sjefen sparket
DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.