Det var bredt børsfall både i Europa og på Oslo Børs torsdag, og markedene var preget av uro og usikkerhet.
Finanssektoren falt mest både på Oslo Børs, den tyske Dax-indeksen og EuroStoxx 50.
Analytiker Håkon Astrup i DNB Markets viser til at banker er høyt giret og at generell usikkerhet med det påvirker bankaksjer mye.
- Banker blir ofte sett på som et derivat på økonomien, sier Astrup.
Vstoxx-indeksen, som måler implisert 30 dagers volatilitet i Euro Stoxx 50-indeksen, var torsdag på 37,6, som er nær toppnivået på 40,8 i august 2015, da blant annet uroen rundt Kina tiltok.
Flashbacks
Sjef for kredittanalyse Lars Kirkeby i Nordea Markets får «flashbacks» til finanskrisen når han ser på utviklingen i det europeiske kredittmarkedet.
- Generelt er det uro, svake makroutsikter, og kredittforsikringen (CDS) på gresk statsgjeld begynner å trekke opp igjen. Det er ordentlig flashback til finanskrisen, sier Kirkeby til TDN Finans.
Deutsche Bank falt 3,1 prosent etter å ha steget markert onsdag. Société Générale var ned 11,2 prosent, blant annet etter å ha lagt frem svakere enn ventet kvartalsrapport.
- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen. Det begynner igjen å bli likviditetsuro. Om en liten portugisisk eller spansk bank får problemer for så være, men det vil skape store problemer hvis det skjer noe med Deutsche Bank, sier Kirkeby, og legger til at han ikke har dekning på banken.
Kirkeby sier at de følger nøye med på nivåene på kredittapsforsikring (CDS).
- Det er et likvid instrument og vi ser at det trekker opp for både statsgjeld og banker. Volatilitetsindeksen VIX er også interessant. Det er mer frykttilstander, sier Kirkeby.
DNB-aksjen endte ned 7,0 prosent til 91,40 kroner, omsatt for 745 millioner kroner.
Ellers på Oslo Børs steg kun to av de 15 mest omsatte aksjene, det var Opera Software og Wilh. Wilhelmsen ASA.
Fall etter resultattall
DNO, Yara International, Orkla og Norwegian Air Shuttle var blant selskapene som la frem resultater, og alle aksjene sluttet ned.
Morgan Stanley venter at konsensus på Yara International vil bli nedjustert ganske betydelig etter rapporten for fjerde kvartal 2015. Meglerhuset trekker videre frem at Yaras inntjening fremover vil være avhengig av ulike forhold, som utviklingen til ureaprisene, gasskostnadsutviklingen, forholdet mellom norske kroner og amerikanske dollar, og i hvilken grad nitratpremien blir holdt oppe.
Analytikerne mener Norwegian Air Shuttles' underliggende resultat i fjerde kvartal 2015 var litt bedre enn ventet.
DNB Markets venter at resultatet pr aksje-konsensus for 2016 vil bli oppjustert 3-5 prosent. Meglerhuset viser til at resultatet for fjerde kvartal kom inn bedre enn ventet, og at enhetskostnaden for 2016 er tatt ned til 0,37 kroner fra 0,39 kroner som følge av endinger i drivstoff-forutsetningen.
Citi mener utsiktene til Norwegian er usikre.
«Vi er bekymret over potensielt overkapasitet i Skandinavia, svekkelse i økonomien i Norge som følge av lavere oljepriser, norske myndigheters plan om å introdusere flyseteavgift, og økende konkurranse i Danmark», skriver Citi-analytikerne, som forblir nøytrale til Norwegian-aksjen.
Pareto Securities mener kvartalsrapporten i sum var litt på den positive siden.
Handelsbanken Capital Markets mener Norwegian blir et globalt flyselskap i løpet av de neste fem årene, og skriver at selskapet har aggressive ekspansjonsplaner om en årlig kapasitetsvekst på i snitt 20 prosent for perioden 2016-2020. Ifølge Norwegian vil veksten i snitt være på 10 prosent for kortdistanseruter og 40 prosent for langdistanseruter.
Konsernsjef Bjørn Kjos sier til TDN Finans torsdag at anslaget om 20 prosent årlig vekst til 2020 følger naturlig av selskapets leveringsplan for fly. Bruk av Airbus 320neo vil øke anslaget.
Norwegian endte ned 0,1 prosent til 262 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,90 prosent til 512,23 poeng, omsatt for 4,45 milliarder kroner.
Følg markedene i DN Investor
Les også:
- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen
Se DNtv:
Alstadheim: - Flinkere til å provosere enn å reformere
Canald Digital-sjefen bekrefter prisøkning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.