Oslo Børs falt mer enn andre europeiske børser tirsdag. Statoil tynget børsen til tross for oljepris over 50 dollar fatet, mens Frontline endte markert opp etter sterk kvartalsrapport.
Volumene på Oslo Børs var lave frem til sluttauksjonen tirsdag, da volumene økte på grunn av ny sammensetning av indekser som trer i kraft 1. juni og mye rebalansering av porteføljer, sier flere aktører til TDN Finans.
Omsetningen i sluttauksjonen for Orkla og Yara International var høyere enn normalt. Selskapene får ny vekting i fondsindeksen til Oslo Børs onsdag, og Orkla vil nå ha en vekt på ni prosent, mot tidligere 4,5 prosent, mens Yara vil ha en vekt på 4,5 prosent, mot tidligere ni prosent.
Marine Harvest var den mest omsatte aksjen i sluttauksjonen. Analytiker Marius Gaard i Swedbank viser til at det var mange utenlandske kontoer som var kjøpere i sluttauksjonen og ser det i sammenheng med at aksjen går inn i en av MSCI-indeksene fra onsdag. Aksjen ble omsatt for 3.119 millioner kroner.
To risikohendelser i juni
I en videooppdatering peker investeringsdirektør Michael Strobaek i Credit Suisse på to globale risikohendelser på kalenderen i juni.
- Det første: EU-avstemningen i Storbritannia. Markedet undervurderer risikoen for Brexit, sier Strobaek.
Det andre risikomomentet han nevner er juni-møtet i den amerikanske sentralbanken.
- Nøyaktig hva Federal Reserve vil gjøre, er ikke så lett å si. Vi tror det sannsynligvis ikke blir renteheving før i september. Derfor venter vi at dollarstyrkingen er over for denne gang, sier Strobaek.
Credit Suisse konkluderer med at det er ytterligere nedside for aksjer den kommende tiden.
Frontline endte opp 6,74 prosent til 71,25 kroner per aksje tirsdag.
- Veldig gode tall
- Tallene var veldig gode, bedre enn vi og andre hadde ventet. Frontline leverte signifikant bedre på ratene enn hva andre tankselskaper har fått til i samme kvartal, sier analytiker Jonathan Staubo i Fearnley Securities til TDN Finans.
Han mener det mest positive er finansieringen som er på plass for selskapets nybyggingsprogram.
- Med dette eliminerer Frontline finansieringsrisikoen, slik vi ser det, sier Staubo.
Han vil ikke si om meglerhuset vil revidere sine estimater etter de nye tallene, men sier guidingen fra Frontline for andre kvartal er omtrent på linje med forventningene.
Staubo støttes av analytikere fra Clarksons Platou Securities, Pareto Securities og Arctic Securities som alle trekker frem høye spot-rater i kvartalet, høyere resultat pr aksje og høyere utbytte enn ventet i oppdateringer tirsdag.
Både Clarksons og Pareto påpeker imidlertid at noe av de sterke resultatene forklares av at resultatdelingsavtalen med Ship Finance bokføres annerledes enn tidligere.
I motsatt retning trekker høyere avskrivninger i kvartalet, skriver Pareto. Justert for disse to effektene er nettoresultatet likevel over konsensusforventningene, skriver Pareto.
Utbyttet i kvartalet på 0,4 dollar per aksje tilsvarer en utbetalingsgrad på 70 prosent, ifølge Pareto, som trekker frem at selskapet beholder kontanter.
Tror på «sunt tankmarked»
Både Clarkson og Pareto mener det er positivt at selskapet ser ut til å ha sikret finansiering for alle sine nybygg, blant annet gjennom lån fra et selskap tilknyttet Hemen Holding.
Frontline har tro på et «sunt tankmarked» fremover og venter kun begrenset fall i utnyttelsesgraden på kort sikt, noe som stemmer overens med Clarkson Platous markedssyn.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,90 prosent til 617,31 poeng, omsatt for 7,835 milliarder kroner.
Følg markedene med DN Investor
Les også:
Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens
Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet
Se DNtv:
Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.