Etter årets nest svakeste børsdag mandag, var det noe roligere på Oslo Børs tirsdag, men de fleste sektorer falt.

- Verktøykassen for penge- og finanspolitisk stimulans er snart oppbrukt, og mange næringer strever med overkapasitet. Deler av økonomien må tilpasse seg noe lavere aktivitetsnivå. Dette tar alltid noe tid, og kan oppfattes krevende, sier forvalter Hogne Tyssøy i Holberg Fondene til TDN Finans.

Samtidig understreker Tyssøy at makrobildet i USA, Kina og EU på ingen måte er helsvart.

- Det er en viss økonomisk vekst, og arbeidsledigheten er fallende i Europa og USA, sier han.

Tyssøy mener aksjemarkedet nå har korrigert seg såpass mye at det fremstår som attraktivt for langsiktig sparing. Holberg Fondene satser på tradisjonell industri, som Yara, Hydro og Borregaard.

- Vi eier også mye sjømataksjer. Det ser ut som den sektoren skal gjøre det bra både på kort og litt lengre sikt, sier Tyssøy.

Negativt bilde for oljeprisen

Oljeprisen har falt over en dollar siste døgn. Brent 1. posisjon, som er april-kontrakten, handles rundt 32,36 dollar per fat tirsdag ettermiddag, mot 33,5 dollar pr fat da Oslo Børs stengte mandag.

Clarksons Platou Markets skriver i en oppdatering at dagens månedsrapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) tegner er negativt bilde for utviklingen i oljeprisen, men at dette er støttende for tankskip-etterspørselen.

IEA mener at et koordinert kutt fra Opec og ledende produsenter utenfor Opec er lite sannsynlig og stiller spørsmål ved antatte produksjonsbegrensninger i Opec-medlemslandene. Dette kan føre til at landlagre for olje når kapasitetsgrensen og tvinge frem flytende lagring, ifølge Clarksons Platou Markets.

De mener lave oljepriser vil føre til mer handel fra AG, som er gunstig for tankskip, samtidig som utfordrende kapitalmarkeder begrenser nye skipsnybyggordre og skyver på eksisterende.

Med dette er de fundamentale faktorene fortsatt stramme i tank-markedet, og utsiktene på lengre sikt, mot 2020, er bedret, ifølge meglerhuset.

Tankrederiet Frontline steg 6,2 prosent tirsdag.

Kraftig Avance-fall

Avance Gas falt 8,9 prosent tirsdag etter å ha redusert utbyttet for å styrke balansen. Administrerende direktør Christian Andersen sier det er «lov å anta» at styrking av balansen vil fortsette ut året.

Kvartalsutbyttet ble 0,65 dollar pr aksje, sammenlignet med SME Direkts konsensusestimat på 1,36 dollar pr aksje.

Danske Bank Markets og Clarksons Platou Securities opprettholder kjøpsanbefalingene på aksjen etter utbyttekuttet, men vil justere estimatene. Clarksons beskriver Utbyttekuttet som overraskende, mens Danske mener dette gjør utbyttet mer usikkert fremover.

«Vårt bullish syn på VLGC-markedet står ved lag, men vårt kursmål for Avance Gas er under vurdering ettersom de går bort fra å distribuere generert kontantstrøm til aksjonærene», skriver analytiker Bjørn Kristian Røed i Danske Bank Markets.

Clarksons oppgraderte aksjen til kjøp fra nøytral i en sektoroppgradering mandag med kursmål på 14 dollar pr aksje. I en oppdatering etter utbyttekuttet opprettholdes dette og meglerhuset skriver at «selv med utbyttekuttet er verdsettelsen av aksjen for attraktiv til å ignoreres».

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,86 prosent til 531,48 poeng, omsatt for 4,201 milliarder kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

- Frykten for «credit crunch» stiger

Frykten rir markedet

Analytiker om mulig oppkjøp: - Nå venter vi spent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka

 
Holmenkollmarsjen blir tøffere i år
Se de tøffe bakkene som venter årets deltakere etter at rennet ble flyttet til nasjonalanlegget i Holmenkollen på grunn av dårlige forhold i marka.
01:09
Publisert: