Oslo Børs steg mandag ettermiddag ledet an av Marine Harvest. Oljeprisene falt.

Marine Harvest-aksjen ble mest omsatt på Oslo Børs mandag. Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets sier at oppgangen skyldes en helt normal «catch up»-effekt. Han viser til kursfallet etter at John Fredriksens Geveran Trading solgte seg ned i selskapet har gjort aksjen billig mot sammenliknbare selskaper.

- Ventet på dette

- Vi har ventet på dette og det er en helt logisk effekt av kursutviklingen til selskapet den siste tiden, sier Giskeødegård til TDN Finans.

Nordea-analytikeren tok opp kursmålet til Marine Harvest til 155 kroner i forrige uke, fra tidligere 150 kroner.

Analytiker Lage Bøhren i Carnegie mener oppgangen til Marine Harvest reflekterer at markedet tar innover seg effekten av algeoppblomstringen i Chile. Dette vil føre til betydelig lavere tilbud av oppdrettslaks fra dette landet i 2016, og økte priser.

Marine Harvest-kursen er nå tilbake på nivåene fra før John Fredriksen solgte seg ned i begynnelsen av mars.

- Det kan se ut som at uroen som spredte seg etter nedsalget til Fredriksen er borte. Samtidig ser tilbudssiden enda strammere ut nå enn den gjorde før nedsalget, så slik sett er det logisk at aksjen stiger, sier Bøhren.

Marine Harvest endte opp 3,9 prosent til 128,50 kroner, omsatt for 778 millioner kroner.

Nedgang i oljeprisene

Oljeprisene falt mandag og Brent 1. posisjon ble handlet rundt 39,3 dollar pr fat ved stengetid på Oslo Børs, mot om lag 40,5 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.

Barclays er tvilende rundt videre oppgang for oljeprisen grunnet svak etterspørsel, ifølge en oppdatering mandag.

Meglerhuset viser til at oppgangen den seneste tiden er drevet av bedring på tilbudssiden, men påpeker at etterspørselen så langt i år er svakere enn på samme tid i fjor. Russland og India er unntak, men prisene skal ikke mye opp før det er risiko for at etterspørselen svikter også her, mener de.

Andre faktorer som har støttet oppgangen, som uventet produksjonsfall fra Nigeria og stans i eksporten fra Nord-Irak, ventes ikke å vedvare. Samtidig er det usikkert om møtet mellom Opec og ikke-opec-land vil finne sted.

«Det er få tegn til at Iran har endret syn på en frys-avtale», skriver meglerhuset.

Barclays mener at minst to påfølgende kvartaler med priser under 40 dollar pr fat trengs for å balansere markedet.

«Dersom momentet for oljeprisen tiltar og holder seg vil det utsette balanseringsprosessen for oljemarkedet og utgjøre nedsiderisiko for våre 2017-estimater», heter det.

Blant oljeselskapene var Statoil opp 0,9 prosent, mens DNO falt 1,6 prosent.

Oljeserviceindeksen på Oslo Børs har steget markert den seneste tiden, trukket opp av blant annet markert oppgang for Seadrill.

«Bør selge riggaksjer»

Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets mener imidlertid at man bør benytte oppgangen til å selge unna riggaksjer.

Hun viser til at oppgangen for riggaksjer skyldes panikkdrevet short-inndekning etter at Noble Corporation annonserte tilbakekjøp av obligasjoner tidlig i mars og flere selskaper har fulgt etter.

Dette er absolutt positivt, men endrer ikke det faktum at en oppgang i markedet fortsatt er et «luftslott», ifølge Kvernland. Hun mener at nær 65 flyterigger og 150 jackups må skrapes eller legges i opplag før markedet balanseres.

I sum mener Nordea Markets at oppgangen for aksjene ikke kan rettferdiggjøres av de seneste nyhetene og «anbefaler å bruke muligheten til å selge fra nye høyder».

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,77 prosent til 589,54 poeng, omsatt for 3,53 milliarder kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Millioner krever presidentens avgang

Ytterligere 600 mister jobben i Aker Solutions

Billigere Porsche-suv

Se DNtv: Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.