Investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital er sterkt forundret over at nordmenn er villige til å gamble med sine spare- og pensjonspenger, mens eiendommer og løsøre er sikret på alle bauger og kanter.
Undulaten har det bedre
- Nordmenn er villige til å betale årlig forsikring på huset sitt, hytten sin, bilen sin, og undulaten sin, alt. Til tross for at huset ikke brenner, hytten ikke blir tatt av ras, du kolliderer ikke og undulaten fortsetter å leve. Så gjentar vi den forsikringen året etter og tenker ikke noe mer på det. Men hvis vi bruker bittelitt penger på å beskytte porteføljen vår, så er det liksom et enormt nederlag at verden ikke har implodert det året, sier Warren til DN.
- Vi ser helt annerledes på penger enn vi tenker på alle andre materielle verdier. Og dette er sparepengene og pensjonen vår. Man skulle tro at man ville være mye mer forsiktig med det, sier han.
Bakgrunnen er ikke en mangel på kunnskap, og salgsopsjoner har vært "ekstremt rimelige", påpeker Warren. Han viser i stedet til at mellommannsapparatet tjener mindre penger på å snakke om det, og man får lavere avkastning - som forvalter og investor - hvis oppturen bare fortsetter.
- Ingen ser på ting som risikojustert avkastning. Ingen ser på hvor mye risiko du har for den avkastningen du får. Og det er egentlig ekstremt viktig, sier Warren.
- Dit man må komme
Problemet forsterkes ved at finanspressen hyller investorene som har oppnådd høyest avkastning, uten henblikk på hvorvidt det er justert for risikoen, mener han.
Når dette gjentas år for år - og investorene klager - er det ikke like lett for den mer konservative forvalter å stå imot, men ofre sikringen for at investorene skal bli fornøyd, hevder Warren.
Han ble imidlertid positivt overrasket da han holdt et foredrag på temaet i Sverige i forrige uke.
- I et av de store livselskapene der borte har styret nedfelt at alt de skal se på når de vurderer forvaltere er den risikojusterte avkastningen deres. Avkastning er helt uinteressant hvis du ikke tar med risikomålet, og jeg tror det er dit man må komme, sier investeringsdirektøren.
Ignorerer varslene
I et flammende innlegg på sin egen finansblogg torsdag beskriver Warren dagens marked som å kjøre bil mens alle varsellampene lyser. Men siden bilen fortsatt ruller, later ingen å ha hastverk med å ta bilen til verksted. Problemet er at regningen kan bli svært høy, mener han.
«Tent oljelampe, vibrasjoner i rattet, hylende girkasse og en sviktende bremsepedal blir med andre ord nå oppfattet som en prikkfri EU-kontroll», skriver han.
Budskapet hans er at hvis man tar disse varselssignalene og er litt forsiktig underveis, så kan man dempe risikoen i porteføljen. Det finnes ingen ting i de økonomiske tallene og realitetene som tilsier at det skal stige veldig mye mer, mener investeringsdirektøren.
- Det er en tid for å så, og en tid for å høste, og vi er definitivt i høstetiden, sier Warren.
- Dyrt
Han har sjelden sett så mange dårlige nyheter bli ignorert av et unisont aksjemarked som i forrige uke, der blant annet Det internasjonale pengefondet IMF advarer om at den økonomiske veksten i verdensøkonomien er for svak til å opprettholde dagens aksjenivåer.
- På mange målestokker så er det jo dyrt for tiden. Vi er definitivt langt fra bunnen og langt fra da det var ekstremt billig, og veksten har falt, sier Warren.
Han mener det kun gjenstår to positive faktorer; at det er synkronisert vekst i verden og de kunstig lave rentene, som holdes nede for at man skal tvinge investorene til å ta mer risiko.
Global børsskrell
Investorene kan imidlertid ha fått mer enn de har bedt om. På Wall Street så Nasdaq-børsen sitt kraftigste fall på over tre år torsdag, og var ned over tre prosent, mens den brede S&P-indeksen var ned over to prosent. Fallet har fortsatt i Asia og Europa fredag.
Warren hadde publiserte kommentaren sin på morgenen torsdag, og utover dagen begynte han å lure på om det nå var flere som hadde sett det samme som han.
- Jeg tenkte, er dette dagen? skjønner folk det endelig nå? og så plutselig begynt det, og da gjaldt det å holde fingrene av fatet, sier han.
Investeringsdirektøren er likevel forsiktig med å si at oppturen er over.
- Hvem vet, sier han.
Les også:
- Ikke få panikk
Amerikansk uro sprer seg til Asia
Teknologiras på Wall Street
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.