Prisen på nordsjøolje ble halvert i 2014. Årets prisfall på 53 dollar fatet er det høyeste i historien, og målt i prosent er nedgangen på like under 50 prosent den største siden 2008 for brent spot.
Det stupbratte oljeprisfallet preget oljetunge Oslo Børs. Ved inngangen av året utgjorde aksjene i energisektoren 43,6 prosent av markedsverdien av Oslo Børs. I dag er andelen 33,2 prosent, og i løpet av 2014 falt Energiindeksen på børsen 18,1 prosent, opplyser Oslo Børs i en pressemelding tirsdag kveld.
Til tross for oljeprisfallet har likevel hovedindeksen på Oslo Børs styrket seg fem prosent i 2014.
Kursutviklingen her hjemme har vært på linje med andre børser i verden, og bedre enn London og Frankfurt, de ledende børsene i Europa.
London, målt med FTSE-indeksen, har falt 3,1 prosent i 2014, mens den tyske DAX-indeksen har steget 2,7 prosent.
Dette reddet kursoppgangen
Sterk kursoppgang i «fastlandssektorer», som sjømat, IT, forbruksvarer og materialer, reddet kursoppgangen. En svakere krone hjelper eksportbedrifter. Lavere energipriser er også til glede for noen selskaper, som Royal Caribbean Cruises og Norwegian.
Industriselskapene Borregaard og Norsk Hydro er blant årets kursvinnere, og bidro til å sende Materialerindeksen opp nær 50 prosent. Sjømatindeksen løftet seg like mye. Til tross for Russland-boikott var det flere lakseaksjer som steg mer enn 80 prosent, blant annet Bakkafrost og SalMar.
Det kommer frem i en melding fra Oslo Børs, som ble sendt ut i ettermiddag.
Andre sektorer har vokst, mens energiaksjenes andel av Oslo Børs' markedsverdi har falt. Dermed er Oslo Børs blitt mer diversifisert og mindre oljeeksponert i 2014.
Vinneren og taperen
Best på Oslo Børs i 2014 ble legemiddelprodusenten Weifa.
Weifa er mest kjent for produkter som Paracet, Ibux og Pyrisept. Gamle Weifa ble i sommer kjøpt av Øystein Stray Spetalens Aqualis for 1,17 milliarder kroner av Weider-familien. Aqualis skiftet senere navn til Weifa.
Weifa hadde en utvikling på formidable 634,91 prosent i 2014.
Langt verre gikk det med biotekselskapet Cellcura:
Cellcura kunngjorde i midten av oktober at de ikke hadde lykkes med å få på plass en ny langsiktig finansieringsavtale for selskapet.
- Den finansielle situasjonen til selskapet er kritisk, opplyste konsernsjef Tore Viana-Rønningen i Cellcura i en melding. Samme dag raste Cellcura over 30 prosent på børsen.
Cellcura hadde en utvikling på kritiske minus 95,45 prosent i 2014 og havner dermed på topp på «taperlisten» til Oslo Børs.
Sjeldent store kursbevegelser
Det er aldri blitt handlet så mye aksjer på Oslo Børs som i år, målt i antall transaksjoner. I gjennomsnitt ble det gjennomført 95.600 handler hver dag. Den daglige gjennomsnittshandelen endte på 4,4 milliarder kroner - 28 prosent høyere enn året før.
Kursbevegelsene var sjeldent store i 2014, men til gjengjeld var 2012 og 2013 to rolige år historisk sett, med jevn kursoppgang.
Ikke siden 2010 har det blitt notert like mange nye selskaper på børsen. 2014 brakte også store selskaper på børs. Da XXL gikk på børs i oktober, var det det største nye selskapet målt i markedsverdi siden 2010. Entra, som debuterte på Oslo Børs noen uker etter, hadde enda høyere markedsverdi. Til sammen ble det notert 19 nye selskaper i løpet av året, opplyser børsen i pressemeldingen.
Les også: Laveste oljepris på fem år tynget Oslo Børs
10 på topp
Tall fra Oslo Børs. Kursutviklingen inkluderer utbytte og er justert for selskapshendelser.
10 på bunn
Tall fra Oslo Børs. Kursutviklingen inkluderer utbytte og er justert for selskapshendelser.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.