Facebook, Twitter, Linkedin er blant de kjente, store sosiale medier-aksjene som har hatt en eventyrlig vekst på Wall Street.

Nå kan det være slutt.

- Mye tyder på at toppen for teknologiaksjer er nådd, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til DN.no.

Påvirker norske aksjer

Teknologiaksjenes svært røde uker på Wall Street, får konsekvenser også for norske aksjer. Blant norske aksjer trekker Berntsen frem medieselskapet Schibsted og mobilnettleserselskapet Opera Software. Dette er aksjer som kan bli smittet av den nye teknologiskepsisen i USA.

- Schibsted skal i utgangspunktet ikke prises som et teknologiselskap, men de siste årene har Schibsted vært priset mer som Facebook enn som et tradisjonelt medieselskap; den er priset veldig stivt.

LES OGSÅ: 21-åring med uvirkelig suksess

Opera har lenge blitt koblet til Facebook, og heftige spekulasjoner om et mulig Facebook-oppkjøp er blant årsakene til den markerte kursstigningen det siste året.

- Hvis vi nå er på toppen, er det ikke sikkert oppkjøpet blir noe av, sier Berntsen.

- Hvorfor påvirker de virkelig store, internasjonale teknologigigantene små selskaper på Oslo Børs?

- Man ser hele tiden hvilke selskaper som fører an i en industri, og disse blir kopiert av de andre. Det samme ser man for eksempel innen olje: Foretar det største selskapet en strategiendring, følger de andre etter, sier Berntsen.

Toppen av isfjellet

I uken som var kunne man se at Facebook-aksjen falt kraftig på Wall Street, som følge av Facebooks oppkjøp av teknologiselskapet Oculus Rift.

Facebook-aksjen falt over 6 prosent etter oppkjøpet, og er hovedårsaken til at aksjen har svekket seg rundt 11 prosent.

Men Facebook-fallet var bare toppen av isfjellet; de hundre største selskapene på Nasdaq har falt rundt 13 prosent siden toppnoteringen 5. mars, skriver Bloomberg. Det betyr at spreke 80 milliarder dollar har funnet veien ut av indeksen.

Nasdaq-indeksen hadde sine verste uke på nesten to år, med et fall på 2,8 prosent.

Elbilprodusenten Tesla har i løpet av den siste måneden falt nesten 16 prosent.

Roger Berntsen, analysesjef i Netfonds.
Roger Berntsen, analysesjef i Netfonds. (Foto: Pressefoto)

King Digital Entertainment, selskapet som står bak mobilspillet Candy Crush, fikk pryl på sine hvetebrødsdager på Nasdaq. Selskapet, som onsdag ble notert til kurs 22,5 dollar per aksje, raste, og ble sendt ned 15,5 prosent. Torsdag og fredag falt aksjen ytterligere, og sluttkursen fredag ettermiddag var 18,49 dollar - en nedgang på rundt 20 prosent.

- Det har vært den dårligste børsnoteringen i USA så langt i år. Den falt jo mer eller mindre loddrett, sier spare- og investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet til DN.no.

Strøm vil imidlertid ikke legge så mye vekt i Kings børsflopp.

- Det er et tegn på et selektivt marked. Alt flyter ikke, og det synes jeg er sunt og positivt, sier han.

 Rød biotech, billig tech

Strøm vil ikke avskrive teknologiselskapene, og mener «bildet er blandet». Han mener at det særlig er én subsektor som lyser klart rødt: Biotech.

- Den sterke trenden har spilt seg ut. Sektoren vil ta en pause, men det vil ikke gå i dass, sier Strøm. Han forteller at biotech-fond er blant de mest populære hos Nordnet.

Tech-aksjer er lavt priset på amerikanske indekser historisk sett, mener spare- og investeringsøkonomen. Han ser flere lysglimt i sektoren, og peker på tungvekterne Apple og Microsoft.

- Etter å ha beveget seg sidelengs i månedsvis, har vi sett en mer positiv utvikling i det siste, sier han.

Strøm er ikke særlig positiv til de sosiale mediene.

- Sosiale medie-aksjer er svært dyrt priset om man ser på deres nåværende inntjening, sier han.

Betenkelig oppkjøp

Berntsen forteller at oppkjøp av selskaper vanligvis har positiv effekt for et selskaps aksjekurs, men mener måten Facebook betaler selskapet på, er betenkelig. Oppgjøret skjer ved at Facebook betaler 400 millioner dollar i kontanter og 1,6 milliarder dollar i aksjer.

- Når de velger en oppgjørsform som hovedsakelig består av å betale i aksjer, da må man være varsom. Det er et svakhetstegn.

- Hvorfor det?

- Når man selger et selskap, ønsker man i utgangspunktet å få betalt i kontanter. Får man ikke det, er det antakeligvis fordi man ikke har cash nok, sier han.

- Dobbel bokføring

Videre er det ikke slik at alle selskapene kan innfri, mener han. Årsaken er at flere av de store selskapene har de samme brukerne. Berntsen tar til orde for å være «veldig forsiktig» med selskaper som er knyttet til Facebook og Twitter fremover.

- Man kan se på det som dobbel bokføring, og det går ikke over tid. Linkedin; Twitter; Facebook, de har alle de samme brukerne. Da er det umulig at alle selskapene kan innfri, sier Netfonds-analysesjefen.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Mæland innkaller til korrupsjonsmøte

Stoltenberg vil være både hauk og due

Nato-tenketank: - Vi ble tatt på senga  

Nye funn i Malaysia Airlines-søket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.