- Dette er en historisk dag for Oslo, sier Raymond Johansen (Ap).
Mandag presenterer Oslos nye byråd, bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, sitt nye politiske manifest.
De tre partiene er enige om å gi Oslo et barnehageløft, satse på kollektivtrafikken og gjøre Oslo sentrum bilfritt innen 2019. Partiene har også blitt enige om at det ikke blir noen utbygging av E18, men en ny T-banetunnel. Det nye byrådet innfører også eiendomsskatt i hovedstaden.
- Aldri har folk fått så mye igjen for å stemme SV, som det som kommer frem i denne erklæringen, sier Marianne Borgen (SV).
Ifølge Borgen har SV fått gjennomslag for saker partiet har kjempet for i mange tiår.
Satser på sykkel
- Alle de tre partiene kom inn i forhandlingene med store ambisjoner på dette området, sier Johansen om satsningen på klimaet.
- Vi har blitt enige om et historisk sterktklimaprogram. Hovedstaden skal bli en spydspiss for det grønne skiftet, sier Lan Marie nguyen Berg (MDG).
Klimagassutslippene i Oslo skal halveres innen 2020.
Det skal bygges 60 km sykkelvei i Oslo. Et el-sykkelfond skal sponse kjøp av el-sykler for Oslos innbyggere.
- I 2030 er det fortsatt folk som skal kjøre bil i Oslo, men de skal være utslippsfrie, sier Lan Berg (MDG).
I plattformen som de tre partiene har lagt fram, heter det at byrådet vil prioritere en ny T-banetunnel gjennom indre by. Byrådet vil «gå mot prosjekter som bidrar til å øke den fysiske veikapasiteten i og inn til Oslo». Det medfører at veikapasiteten på E18 i vestkorridoren ikke kan økes, fastholdes det.
Barnehageløft
Partiene er enige om at det skal bli 200 flere lærere i Oslo-skolen.
Det ble på forhånd lekket at partiene er enige om å opprette 3.000 nye barnehageplasser i kommunen.
Partiene vil innføre to barnehageopptak i året, samt starte et forsøk med kvelds-, helge-, og nattåpne barnehager. Dette skal dekke behovene til foreldre som jobber utenom normalarbeidsdagen.
De rødgrønne vil la barnehage- og skolebarn slippe å betale når de reiser kollektivt på dagtid utenom rushtiden. I tillegg skal barnehager og skoler kunne besøke museer gratis.
Byrådspartnerne er også enige om å jobbe for en egen dyrekrimgruppe i hovedstaden.
Det nye byrådet lover 500 nye stillinger i hjemmetjenestene.
Eiendomsskatt
Det nye byrådet vil innføre Arbeiderpartiets modell for eiendomsskatt i hovedstaden.
Det vil si at det settes et bunnfradrag på fire millioner kroner for eiendomsskatten, og en skattesats på 2 promille til neste år, som øker til 3 promille fra 2017.
Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) garanterte i valgkampen for denne modellen, som ifølge partiets beregninger vil gi kommunen rundt 300 millioner kroner i inntekter i året.
SV-ordfører
Fredag ble det kjent at partiene har blitt enige om at Marianne Borgen (SV) blir ordfører. Det blir i så fall SVs første ordfører i hovedstaden.
Det offisielle ordførervalget skjer imidlertid ikke før onsdag.
Byrådet endrer navn til byregjering, opplyser Johansen. Byregjeringen får åtte medlemmer, og blir presentert onsdag. Navnet på bydelsutvalg endres til byrådsstyre.
SV, Ap og MDG har ikke flertall alene og trenger støtte for å få gjennom sin politikk.
Rødt er villig til å garantere støtte til budsjettene de neste fire årene, men krever samtidig full stans i kommersialiseringen av velferdstjenester. Det betyr at alle nye barnehager, sykehjem og andre kommunalt finansierte velferdstjenester skal drives av kommunen eller ideelle aktører.
- Vi har god tro på å få til en samarbeidsavtale med Rødt. Det vil være samme form for samarbeidsavtale som sittende byråd har hatt med Fremskrittspartiet, sier Johansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.