Forvalter Andreas Berdal Lorentzen i Storebrand Kapitalforvaltning mener at det katastrofale jordskjelvet i Japan trolig ikke vil påvirke selskapene notert på Oslo Børs mye.

-Markedet har naturlig nok hatt mye fokus på Japan. Det er noe uklart hva de økonomiske følgene blir. Slik vi ser det har det ikke veldig mye å si for selskapene på Oslo Børs. I Europa ser vi at tyske og franske infrastrukturselskaper faller. I tillegg faller reassuranseselskaper og alt som har med atomkraft å gjøre. Det som har med alternativt energi å gjøre stiger, sier Berdal Lorentzen til TDN Finans.

- Lite påvirket
-Jeg tror at for norske selskaper er det veldig lite direkte overførbart, med unntak av REC. Biltransporten kan bli påvirket, men jeg venter marginal påvirkning for Wilh. Wilhelmsen. Bildelsprodusenten Kongsberg Automotive har mest virksomhet i Europa og blir trolig også lite påvirket, sier han videre.

Forvalteren merker seg også at børsene i Japans konkurrentland i områdene rundt, som Sør-Korea, stiger på katastrofen.

-Det er grunn til å tro at selskaper som gjenoppbygger infrastruktur går ganske bra. De som leverer inn til disse vil selvfølgelig også stige, men jeg tror ikke at effekten er så stor, sier han videre.

Berdal Lorentzen merker seg også at rentene på statsobligasjoner utstedt av PIGS-landene mandag kommer markert ned etter at EU i helgen signaliserte sterkere og raskere grep enn ventet.

Storebrand-forvalteren tror at 2011 blir et "positivt børsår", selv om hovedindeksen så langt i år er svakt ned.

Les mer her: Mener Oslo Børs er "lavt" priset

- Positivt for Japan på sikt
Økonomene i Citi har mandag publisert foreløpige anslag for de makroøkonomiske konsekvensene av jordskjelvet i Japan og den påfølgende tsunamien. Ifølge dem står områdene som ble hardest rammet for rundt 6,2 prosent av landets samlede BNP og 7,2 prosent av industriproduksjonen.

"Dersom vi antar at produksjonsnivåene i snitt faller med 20-40 prosent i disse områdene ut mars, vil det tynge industriproduksjonen med ett til to prosentpoeng denne måneden", heter det.

Det påpekes at det er tidlig å anslå hvor store ødeleggelsene på bygg og infrastruktur er, men det antas at ødeleggelsene kan være omtrent som etter det kraftige jordskjelvet i 1995.

"Vi anslår at ødeleggelsene på boliger alene vil nå flere billioner yen. Røft anslått kan dette sammen med ødeleggelsene på infrastrukturen nå så høyt som 5-10 billioner yen", skriver Citi-økonom Kiichi Murashima videre.

Videre antar økonomen at gjenoppbyggingen vil gi en etterspørselseffekt på en billion yen i andre halvår 2011, 1,3 billioner i første halvår 2012 og 0,6 billioner i andre halvår 2012.

Nettoeffekten på BNP ventes å bli lavere vekst enn tidligere anslått i første halvår 2011, men høyere for resten av året.

"Det vil samlet sett gi en BNP-vekst på 2,1 prosent for 2011, noe som er 0,2 prosentpoeng høyere enn vårt tidligere anslag på 1,9 prosent", heter det.

Nordea hever oljeprisen
Nordea Markets oppjusterer anslagene for verdens oljeenergibehov til 89,2 millioner fat per dag fra 88,7 millioner og mener den økte økonomiske veksten vil utligne effekten av prisøkningen på olje den seneste tiden.

Meglerhuset oppjusterer derfor sitt oljeprisestimat for 2011 til 107 dollar per fat fra 95 dollar.

Analytiker Thina Margrethe Saltvedt er bekymret for reservekapasiteten hos de største oljeprodusentene og skriver at økt politisk uro kan få alvorlige konsekvenser for balansen i oljemarkedet.

Rapporten trekker frem Nigeria som et potensielt problemområde i det korte bildet grunnet valget i landet 9. april. I forkant av valget i 2007 ble produksjon tilsvarende 523.000 fat pr dag tatt ut av markedet i 2006 grunnet politisk uro og 293.000 fat pr dag i 2007.

"Vi vil ikke bli overrasket dersom voldelige angrep på oljeinstallasjoner intensifierer seg inn mot valget og forårsaker kortsiktige forstyrrelser i oljeproduksjonen", heter det i rapporten.

Likevel skriver Saltvedt i analysen at risikopremien på oljeprisen, som estimeres til 5-15 dollar per fat, gradvis vil forsvinne i løpet av året.

Analytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets har i en rapport mandag gjort en oppsummering av effekten på Japan sitt energiforbruksmønster som følge av jordskjelvet.

Erstattes atom med olje?
De fire kjernekraftverkene som nå er stengt ned har en produksjonskapasitet på 12,5 gigawatt, men fire av de 14 reaktorene var allerede nede for vedlikehold slik at netto produksjonsbortfall er på rundt ni gigawatt.

Dersom dette skulle erstattes av oljefyring i sin helhet ville det medført en økning av oljebehovet på rundt 350.000 fat per dag.

I det korte bildet venter Kjus en reduksjon i oljeetterspørselen grunnet bortfall av raffinerikapasitet. I et 2-4 måneders perspektiv venter han imidlertid en økning av etterspørselen etter olje og oljeprodukter på 250.000-350.000 fat per dag da Japan har reservekapasitet på flere av sine raffinerier.

Kjus estimerer at økt LNG import vil dekke rundt halvparten av denne behovsøkningen mens den økte oljeetterspørselen vil være på et lignende nivå, estimert til 150.000-200.000 fat per dag.

Avhengig av hvor stor skaden er på strømnettet vil dieselgeneratorer også bli benyttet i økende grad for å gi strøm til blant annet små fabrikker, bygninger og anleggsutstyr. Ifølge rapporten vil dette lett kunne øke dieseletterspørselen med 100.000-150.000 fat per dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,88 prosent til 428,10 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 6,1 milliarder kroner.

Les mer: Soloppgang på kjernekraft-frykt

Les også:

Nervøs stemning før Japan-børsen åpner

Ny eksplosjon ved japansk atomkraftverk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.