Ugress og flassende murpuss preger portrommet i Sofies gate, men likevel står store verdier på spill for bankene som lånte ut 20 til 25 millioner kroner til leilighetskjøp i det fiktive Borettslaget Roligheten Vest på Bislett i Oslo.

I løpet av de siste månedene har banker som Handelsbanken, Skandiabanken og Gjensidige tatt arrest i verdier tilhørende fem personer som skal ha vært involvert i eiendomstransaksjonene. Så langt er tre selskaper og tre personer slått konkurs av bankene, som blant annet har tatt arrest for 14,5 millioner kroner hos en 39-åring som er tidligere styreleder for Borettslaget Roligheten Vest. En luksuriøs Maserati Quattroporte er blant eiendelene det er tatt arrest i.

39-åringens advokat Kim Gerdts avviser at mannen, som har vært involvert i en rekke konkurser de siste årene, har gjort noe straffbart i etableringen av borettslaget på Bislett.

– De disposisjonene min klient har foretatt seg, har han gjort i god tro på tidspunktet de ble gjennomført. Han mener å ikke ha gjort noe straffbart i denne saken, og politiet har ikke kontaktet ham så langt, sier Gerdts til DN.

39-åringen ble ifjor dømt til ti måneders fengsel for momsbedrageri, men dommen er anket og skal opp til ny behandling i lagmannsretten til høsten.

Siden nyttår har mannen, som tidligere jobbet for borettslagsselskapet Nunkun, vært sentral i etableringen av fire andre borettslag som er oppgitt å ha tilknytning til Frogner og Bislett. Etter få måneder valgte 39-åringen å forlate styrevervene mens andre personer har overtatt de mest sentrale rollene. Advokat Gerdts vil ikke kommentere disse etableringene.

Syk og personlig konkurs

Det er så langt uklart om eiendommene i de andre nyopprettede borettslagene er belånt på samme måte som det fiktive Borettslaget Roligheten Vest. DN har ikke fått kontakt med de nåværende styremedlemmene i disse borettslagene.

– Det er spesielt at personer i denne saken har fortsatt å opprette borettslag, men jeg har ingen kunnskaper om bakgrunnen for disse opprettelsene, sier advokat Robert Jensen, som representerer ni banker som hevder å ha blitt bedratt i perioden januar ifjor til januar i år.

Torsdag ettermiddag ble den 39-årige Oslo-mannen slått personlig konkurs etter krav fra én av bankene. Selv var han syk og kunne ikke møte. Derimot møtte en 32 år gammel kvinne opp i skiftesamlingen for et av selskapene som skal ha vært involvert i salgene av de ikke-eksisterende leilighetene i Borettslaget Roligheten Vest. Hun har også fremstått som eier og styreleder av dette selskapet. Tre ulike banker har tatt arrest for syv millioner kroner hos kvinnen, blant annet i en Volkswagen Polo. Selv hevder kvinnen at hun representerte en 32-årig mann som «ikke kunne eie flere selskaper eller ha flere styreverv», ifølge konkursinnberetningen. Mannen, som via sin samboers bankkonto skal ha mottatt 500.000 kroner fra det ene leilighetssalget, kreves for flere millioner kroner av en rekke finansinstitusjoner, viser en kredittsjekk.

Sikret seg Rolex og diamantring

– Min klient og samboeren hans bestrider å ha noe befatning med dette. Han har fått penger som var tilbakebetaling av et lån, sier 32-åringens advokat Marte Svarstad Brodtkorb.

Det er åpnet konkurs hos mannens samboer, og boet har sikret seg en Volvo, en Rolex som skal ha kostet 100.000 kroner og en diamantring til 65.000 kroner.

Bankene har også tatt arrest i verdier for fem millioner kroner hos en 26 år gammel mann fra Bærum. DN har ikke lykkes å komme i kontakt med ham.

– Hos noen av personene og selskapene er det i arrestsakene ikke funnet aktiva av betydning, mens hos andre er det tatt arrest i konti med innestående beløp. Bobehandlingene vil vise om det blir penger igjen til bankene, og nå får vi en full gjennomgang av persongalleriet og selskapene for å se om det er verdier å gjenvinne, sier advokat Robert Jensen i advokatselskapet Selmer.

Flere Oslo-advokater var involvert da leilighetene på den oppdiktede adressen ble solgt fra det konkursrammede selskapet til ulike enkeltpersoner. Både 39-åringen og 26-åringen fikk overdratt leiligheter til sitt navn.

Advokat Nils Øgland bisto med å overdra to av leilighetene i det fiktive bygget.

– Dette var et helt vanlig advokatoppdrag på vegne av en klient. Jeg har aldri hatt noe oppdrag for klienten hverken før eller senere, sier Øgland.

Ingen personer er så langt siktet i saken som av politiet blir ansett som bankbedrageri. Gruppeleder Rune Skjold i Oslo-politiet uttalte til DN fredag at de vil avhøre aktuelle personer i løpet av kort tid.

Les også:
Spår norsk turistboom i Dubai
  - Vi er i dialog. Dette kommer vi nok til å ta en prat om på mandag
Krever egenandel på fest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.