- Oslo er søkerby og ga beskjed om at de trekker søknaden. Da er det game over og saken er avsluttet. IOC har to søkerbyer, så det blir å sende våre beste menn og kvinner til Asia i 2018 (sørkoreanske Pyeongchang), i 2020 (Tokyo) og i 2022 (Beijing eller Almaty i Kazakhstan). Da har folket fått det som de ville, sier idrettspresident Børre Rognlien til DN.no.
Gårsdagens nei til å støtte søknaden om statsgaranti for vinterlekene i 2022 fra Høyre og Oslo-byråd Stian Berger Røslands (H) avgjørelse om å trekke søknaden innebærer ifølge Rognlien at det "helt sikkert" ikke kommer noe nytt OL-initiativ fra idretten på lenge.
Idrettsforbundet har satt av tilsammen 26 millioner kroner til OL-arbeidet de to siste årene, og har også investert mye prestisje i å få vinterlekene til Oslo i 2022. Men regjeringspartiene Høyre og Frp sa nei.
Andre populære saker på DN.no i dag:
Denne grafen skal varsle neste krise
Test: Iphone 6 mot Sony Xperia Z3
Her kan boligprisene falle 10-15 prosent
Vurderer spill-lisenser
Også i to andre viktige idrettspolitiske saker står Idrettsforbundet og regjeringen på hver sin side. Regjeringen ønsker å oppheve forbudet mot proffboksing, og avsluttet i sommer høringsrunden til høylytte protester fra Idrettsforbundet, som påpekte at "helse er en av norsk idretts grunnverdier" og krevde at "kommersielle hensyn og underholdningshensyn må vike for etikk og helse".
Saken er nå til behandling i Kulturdepartementet. Tidligere i høst hyret departementet inn Rambøll Management Consulting for å utrede de økonomiske konsekvensene ved en mulig lisensordning for pengespill. Innen midten av januar neste år skal konsulentselskapet avgi sin rapport.
Regjeringen vurderer å innføre "en lisensordning for pengespill hvor også andre pengespillselskaper får adgang til det norske regulerte markedet", heter det i anbudsutlysningen.
- Flaggsaker for Frp og Høyre
- Jeg får holde meg til boksespråket og si at vi tar en runde om gangen. Det er en dommer i ringen - stortingsflertallet er en viktig faktor i disse sakene, kommenterer idrettspresident Børre Rognlien.
DN.no har bedt Kulturdepartementet om kommentarer, uten å få svar på henvendelsene torsdag.
- Det er ingenting som tyder på at kulturminister Thorhild Widvey har ønsket å ta sterkere grep om idrettspolitikken og at regjeringen vil bli mer aktive ovenfor Idrettsforbundet. Proffboksing og en lisensordning for pengespill er flaggsaker for Fremskrittspartiet og Høyre, der de vil markere seg som liberalistiske og mot et monopol, kommenterer idrettssosiologiprofessor Nils Asle Bergsgard ved Høgskolen i Telemark.
Fikk 1,86 milliarder
Idretten mottar en stor del av overskuddet fra Norsk Tipping, de såkalte spillemidlene hvert år. Pengene går til idrettsanlegg i kommunene, lokalidretten, utstyr, antidopingarbeid og til Idrettsforbundet. I år har regjeringen delt ut 1,86 milliarder kroner av spillemidlene til idretten.
- Vi har et vedtak fra idrettstinget fra 2011 om at vi står på enerettsmodellen og støtter Norsk Tipping. Det blir en idrettspolitisk diskusjon om veien videre på idrettstinget i juni neste år, og det vil være greit å få vite om regjeringen planlegger endringer i god tid før tinget. Av erfaringene fra Danmark ser vi at innføring av lisensordning og flere spill har ført til Danske Spil (Danmarks svar på Norsk Tipping, journ. anm.) sliter med omsetningen. Norsk Tipping er en uhyre viktig aktør i finansieringen av norsk idrett, og står også sentralt i arbeidet mot kampfiksing, som er avgjørende for idrettens troverdighet, sier idrettspresident Børre Rognlien.
Andre populære saker på DN.no i dag:
Denne grafen skal varsle neste krise
Test: Iphone 6 mot Sony Xperia Z3
Her kan boligprisene falle 10-15 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.