Med et resultat for Ap under oppslutningen fra 2005, SV svekket fra et dårlig resultat ved siste valg og Senterpartiet under sperregrensen, ville dagens regjeringskoalisjon fått 74 mandater, 11 færre enn det trengs for et flertall.

Det er ingen grunn til å tro at det kommer til å gå slik. Enkeltmålinger er et svakt grunnlag for å spå politisk utvikling. Sjansen er større for at Sp havner over sperregrensen enn under. Denne målingen kommer også etter en dårlig periode for regjeringspartiene: Senterpartiet rotet det til i blasfemisaken og justisminister Knut Storberget klusser det til både for seg selv og regjeringens omdømme. Målingen er på den andre siden tatt opp før SVs Per Østvold satte spørsmålstegn ved om partiet er tjent med å fortsette i regjering hvis oppslutningen skulle bli noe i nærheten av hva dagens måling antyder.

Sett sammen med andre målinger de siste ukene er det imidlertid grunn til bekymring - for regjeringspartiene og for nasjonen.

For regjeringspartienes del er problemet at oppgangstendensen ser ut til å ha stanset opp. Innad har styrkeforholdet forskjøvet seg ytterligere til fordel for Arbeiderpartiet. Dette kan både øke den indre slitasjen og sjansen for usynkroniserte utspill fra Sp og SV for å markere egen profil. Det kan svekke de rødgrønne som regjeringsalternativ ytterligere.

For nasjonen er faren at regjeringspartiene bruker den ekstraordinære økonomiske situasjonen til uvettig pengebruk. Den første økonomiske krisepakken hadde klare elementer av mikrostyring av pengestrømmen mot velgervennlige prosjekter - forøvrig parallelt til mye av innholdet i de gigantiske amerikanske stimuleringspakkene. Hvis meningsmålingene nå snur nedover for de rødgrønne og frykten for at regjeringsmakten kan glippe virkelig setter inn, er det fare for at vi kommer til å se mye mer av det samme. Om regjeringen begynner å øse milliarder til prosjekter som skaper glede hos kjernevelgerne, men som ikke er tuftet på noen sammenhengende økonomisk strategi, kan opprydningsjobben etterpå bli lang og vanskelig.

Det er tross alt viktig å huske på at sist Arbeiderpartiet styrte landet i en noenlunde tilsvarende situasjon, under krisen på 1970-tallet, ble svært mye gjort svært galt. Det er å håpe at partiet har lært, men vi er ikke sikre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.