Hvert år må over 100.000 personer gjennom ulike personlighetstester hos arbeidsgivere eller rekrutteringsselskap for å finne ut om de har de spesielle egenskapene som skal til for å lykkes i en bestemt stilling.

Det er tøft å bli testet, for hvordan kan du vite hva de er på jakt etter?

Mange ubrukelige
Ikke alle personlighetstester har like mye for seg: For halvannet år siden undersøkte Norsk Psykologforening testene og konkluderte med at halvparten av dem ikke målte det de skulle måle.

- Kaffegrut har omtrent samme verdi i forhold til å forutsi suksess, sa karriereekspert Thorleif Solstad.

Les mer her: Ubrukelige personlighetstester

Så vet du det. Men blir du likevel bedt om å ta en personlighetstest neste gang du stiller på jobbintervju, gir Forbes.com deg disse gode rådene:

1. Still spørsmål.
Spør hvordan vikarbyrået eller arbeidsgiveren din har tenkt å bruke resultatene. Er spørsmålene virkelig ment som en del av ansettelsesprosessen, eller skal de bare arkivere resultatene for fremtiden uten å ta hensyn til dem her og nå?

2. Ikke stress.
En personlighetstest er ikke det eneste verktøyet som brukes i forbindelse med en ansettelsesprosess. Vanligvis brukes den i kombinasjon med et ansikt-til-ansikt-intervju. Sjefer vil at de kandidatene de ansetter skal lykkes og havne i en jobb de passer i.

3. Vær ærlig.
Testen er en del av hele ansettelsesprosessen, så behandle den som om den var det egentlige jobbintervjuet. Ikke prøv å spille et spill eller gi de svarene som du tror sjefen vil ha. Testene er designet for å finne disse menneskene.

4. Be om tilbakemelding.
Spør om du kan få vite resultatet av testen du tar - uansett om du får jobben eller ei. Kjekt å vite!

5. En annen stilling?
Hvis sjefen finner ut at du ikke er den rette personen for en stilling ut fra personlighetstesten du tok, spør om det er en annen stilling i selskapet som kan passe deg. Kanskje dere finner en bedre match.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.