Den norske detaljomsetningen steg med 1,7 prosent i august sammenlignet med måneden før, viser detaljomsetningstallene som Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.
Oppgangen var langt sterkere enn ventet. På forhånd ventet analytikerne at detaljomsetningen ville øke med 0,8 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.
Ekspertene peker på at forbruket nå tar seg opp igjen etter at terrorangrepene 22. juli førte til en nedgang i juli.
Ikke sprek vekst
Under ett gir juli og august en vekst i forbruker som ligger noenlunde på samme nivå som vi har sett tidligere i år, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
- Det er ikke sprek vekst i forbruket ut fra disse tallene, selv om det gikk opp mye denne måneden, sier Bruce til DN.no.
Forbruket utgjør et sted mellom 50 og 60 prosent av veksten i norsk fastlandsøkonomi. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets tror høye strømpriser har lagt en demper på veksten tidligere i år.
- Men denne effekten bør nå være uttømt. Augusttallene kan derfor tyde på at forbruksveksten er på vei tilbake. Samtidig er tallene volatile og vi bør være varsomme med å legge mye vekt på tallene for en enkelt måned, skriver Aamdal i en oppdatering fra meglerhuset torsdag.
Bruce i Nordea regner også med at forbruket vil øke fremover. Han viser til at arbeidsmarkedet i Norge fortsatt er bra, lønnsveksten er god, prisstigningen er lav og at det ikke er utsikter til et nytt sjokk i strømprisene til vinteren.
Samtidig er renten lav og vil bli holdt lav fremover.
- Vi regner med at det blir bra forbruksvekst fremover. Det er en viktig grunn til at vi tror at Norge blir relativt lite rammet av det som skjer internasjonalt, sier Bruce.
Mindre behov for renteøkning
Norges Bank har lagt til grunn av forbruket vil stige med hele 3,5 prosent i år. Til tross for oppgangen i august er utviklingen så langt svakere enn ventet, påpeker Aamdal.
- Det er grunn til å vente at anslaget for forbruksveksten i år blir nedjustert, og behovet for renteoppgang lavere, skriver Aamdal i oppdateringen.
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, som venter at Norges Bank kommer til å holde renten uendret i to år fremover, tror ikke dagens tall får spesielle konsekvenser for sentralbankens rentesetting.
- Selv om dette var sterkere enn vi ventet, ser vi ikke at det beveger, eller forsiktig dytter, Norges Bank i noen som helst retning. Disse månedlige tallene er notorisk volatile, og tendensen er bare svakt positiv, noe som burde være godt på linje med Norges Banks forventninger, skriver Mork i en oppdatering.
Varekonsumet øker
Ifølge SSB bidro butikkhandel med salg av dagligvarer, klær og sko særlig til omsetningsøkningen fra juli til august i år. Utenom bensinstasjoner var det en vekst i volumet på 1,3 prosent i august. Detaljhandelstallene har ikke med salg av motorvogner
Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum, omsatte detaljhandelsbedriftene for 6,7 prosent mer i august 2011 enn i august 2010. Eksklusiv bensinstasjonene var det en vekst i omsetningsvolumet på 7,6 prosent i samme periode, opplyser SSB.
Varekonsumindeksen, som har et mer omfattende innhold en detaljomsetningstallene, viser at husholdningenes varekonsum steg med to prosent i august sammenlignet med måneden før. I juli var indeksen ned 1,0 prosent på månedsbasis.
Etter lave julitall gikk kjøp av mat, drikkevarer og tobakk opp med 2,3 prosent i august. Kjøp av transportmidler, drivstoff og reservedeler gikk også opp, og viste en økning på 4,5 prosent. Bilkjøpene bidro til å trekke opp varekonsumindeksen med 0,7 prosentpoeng.
Husholdningenes kjøp av elektrisitet og brensel gikk ned med 0,8 prosent, mens kjøp av andre varer økte med 1,4 prosent. Kjøp av klær og sko bidro særlig til veksten i denne gruppen, opplyser SSB.
Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes totale varekonsum 5,7 prosent høyere i august 2011 enn i august 2010.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.