Den underliggende prisveksten i Norge, målt ved den såkalte kjerneinflasjonen, var på 0,8 prosent på årsbasis i august, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er 0,4 prosentpoeng lavere enn i juli og betydelig svakere enn både analytikerne og Norges Bank ventet.

På forhånd ventet analytikerne en kjerneinflasjon på 1,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Norges Bank ventet en kjerneinflasjon på 1,3 prosent, ifølge prognosene fra forrige utgave av pengepolitisk rapport fra juni i år.

- Normalt er det relativt sterke markedsreaksjoner dersom inflasjonen avviker mye fra konsensusanslaget, men jeg er usikker på reaksjonen nå. Skulle vi ende opp si under en prosent vil det antagelig styrke spekulasjoner om rentekutt allerede på septembermøtet, skrev sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag. Rapporten ble sendt ut før dagens inflasjonstall ble kjent.

Små markedsreaksjoner
Kronen svekkes bare moderat mot de store valutaene etter offentliggjøringen av tallene fredag. En euro koster i skrivende stund i overkant av 7,55 kroner, etter å ha blitt handlet i området rundt 7,5150 tidligere i dag.

Normalt vil de korte rentene falle tilbake på et slikt tall, noe som skulle tilsi en svekkelse av kronen. Bruce peker imidlertid at en moderate markedsreaksjon kan skyldes at den norske valutaen nå blir sett på som en trygg havn i valutamarkedet.

- Muligens kjøper mange kroner nå bare fordi det er få andre valutaer som virker attraktive. Da betyr kanskje en noe mindre rentegevinst ved å sitte med kroner lite for etterspørselen, skrev Bruce i morgenrapporten.

Viktig mål
Prisveksten er et svært viktig mål for Norges Bank. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten.

KPI-JAE, ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på den underliggende prisveksten siden dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser.

Sentralbanken utarbeider også en egen indikator for utviklingen i den underliggende prisveksten. Siden energiprisene over tid har vist seg å vokse raskere enn andre priser, setter sentralbanken sammen den såkalte KPIXE-indeksen, som tar med en beregnet trend av energiprisene i den underliggende konsumprisveksten. Norges Bank offentliggjør KPIXE klokken 14.00 i ettermiddag.

Nedgang for mat og flyreiser
Selve Konsumprisindeksen, som altså inkluderer avgiftsendringer og energivarer, steg med 1,3 prosent på årsbasis. Fra juli til august falt indeksen 0,6 prosent. Det var lavere priser på matvarer og flyreiser som bidro mest til nedgangen.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 1,7 prosent fra juli til august, opplyser SSB.

"Samtlige matvaregrupper bortsett fra frukt viste en prisnedgang mot måneden før. Det var prisene på fisk og friske grønnsaker som falt mest", skriver SSB i en melding i forbindelse med offentliggjøringen av Konsumprisindeksen fredag.

Prisene på klær falt med 1,8 prosent.

"Den sesongmessige salgsaktiviteten på klær har fortsatt også i august måned, men den dempes av at flere nye varer kommer inn i butikkene. Det var også registrert prisnedgang på møbler som følge av tilbudsaktivitet i august", skriver SSB.

I motsatt retning trakk beregnet husleie for selveiere, sammen med en prisoppgang på hotelltjenester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.