Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og olje-og energiminister Tord Lien hadde mandag innkalt den norske oljeeliten for å diskutere norsk konkurransekraft.

Bakteppet er en økende bekymring for produktiviteten og kostnadsutviklingen på norsk sokkel, men også de muligheter som ligger i kompetanseutvikling og forskning for å ivareta og utforske teknologiske forsprang.

Det er behov for litt mer industrialisering i næringen selv Solberg

Søker prioriteringer
Tross i at statsministeren var rask til å konkludere med at det hadde vært gode samtaler, er hun forsiktig med å love konkrete tiltak.

- Samtalene går inn i arbeidet vårt med budsjettet fremover, arbeidet vårt med hvilke prioriteringer vi har. Vi jobber innenfor dette konkurransekraftprosjektet med prioriteringer på hva som er viktigst å gjøre raskest, sier hun til DN.no.

Blant de tilstedeværende var toppsjef Helge Lund i Statoil, styreleder Sverre Skogen i Det norske oljeselskap og toppsjef Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen med flere (se faktaboks). Samtlige gjester så imidlertid sitt snitt til å forlate Statens representasjonsbolig idet Solberg & Co. tok regien med sin pressekonferanse.

Solberg forklarer overfor DN.no at oljebransjen var opptatt av forskning og utvikling, og at det sørges for god kompetanse i det norske folk. Samtidig fremhevet de vikarbyrådirektiivet, og elementer som bidrar til kostnader fra myndighetenes side, ifølge henne.

Overrasket
Selv var Statsministeren mest overrasket over bransjens produktivitetsutfordringer.

- Det var nok tallene på antall engineering-timer som nå brukes på relativt tilsvarende prosjekter. Potensialet internt i næringen selv var nok større enn det jeg var klar over, sier Solberg.

Under pressekonferansen ga hun uttrykk for at det var flere som måtte delta i dugnaden for å bedre konkurransekraften fremover.

- Det er behov for litt mer industrialisering i næringen selv, at de må kopiere prosjekter, få ned antall timer. Vi hørte tall her på at engineeringstimene på nesten like prosjekter har gått opp med, vi hørte både tall på 70, 100 og 50 prosent, som viser at man bruker mye mer tid på de samme prosjektene enn man gjorde tidligere. Det er på grunn av egne krav, det er på grunn av for lite fokus på å lære av de andre prosessene og så er det også myndighetskrav, som også kan være mulig å se på, sa Solberg.

Må endre mentalitet
Olje- og Energiminister Tord Lien var oppglødd over dagens møte men understreket likevel at kostnadene per produsert fat de 10-15 siste årene, og særlig på de nye fatene fremover, har økt "bekymringsfullt mye".

- Det er klart at det er stor og bred enighet om at hovedansvaret for produktivitetsutviklingen og lønnsomhetsutviklingen på norsk sokkel først og fremst ligger hos oljenæringen, sier han til DN.no.

Lien viser til produktivitetsforbedringene i aluminiumsindustrien, som lenge har vært under tøff internasjonal konkurranse, som et eksempel til etterfølgelse.

- Vi har allerede begynt med en økt satsing på kunnskap og kompetanse. I tillegg mener jeg oljebransjen kan lærer noe av mentaliteten i de mer margindrevne industriene i Norge, for eksempel aluminiumsindustrien. De har lykkes med å få ned kostnadene ved å standardisere, forenkle og kontinuerlig arbeid for å bedre marginene. Jeg tror du aldri kan du komme til en situasjon der ting er like standardisert som for aluminiumsbransjen,men at vi nærmer oss det, det tror jeg, sier Lien.

- Kan man gjøre noe på arbeidstidssiden?

- Det er spørsmål som det helt sikkert finnes mange svar på, men det er spørsmål som må besvares innenfor rammen av avtalene mellom operatører, leverandører og fagbevegelsen, sier Lien.

- Betydelige inntekter
Finansminister Siv Jensen, som har etablert sin egen produktivitetskommisjon ledet av NTNU-professor Jørn Rattsø, pekte også på oljebransjens potensial for egenforbedring samt behov for stabile rammebetingelser da hun oppsummerte dagens møte.

- Det er klart at dette er viktig, og viktig for oss å ha en åpen dialog med de ulike aktørene, ikke bare oljeindustrien men i andre deler av norsk næringsliv. Selv om det er mye fokus på todelingen kan vi ikke komme unna at det er en veldig viktig del av norsk næringsliv som også leverer betydelige inntekter til statskassen, sa Jensen.

Lien bekreftet også at flere representanter i dagens møte ser forskning og utdanning som nøkkelen til å beholde konkurransekraften på lang sikt.

- Det er ingen tvil om at olje og gassindustrien er en veldig kunnskapsdrivende del av økonomien. Det har ikke blitt sånn ved en tilfeldighet, og det er svært viktig at vi satser for å holde den sånn. Det var nesten ingen av de som hadde ordet, som ikke sa at de var glad for at Regjeringen for første gang på åtte år har økt satsningen på petroleumsforskning, sier Lien til DN.

- Det er mye snakk om bekymring, og en stadig større todeling av norsk økonomi. Hva med mulighetene?

- Mulighetene i Norge er enorme fremover, men det er klart at ringvirkningene i Norge og trygge jobber, det er det konkurransekraften dreier seg om, sier Solberg til DN.

Dagens møte var det første av flere mellom ulike deler av næringslivet og representanter for Regjeringen for å diskutere konkurransekraft. Neste møte er planlagt for mandag om en uke.

Dernest vil diskusjonene bli fulgt opp av bedriftsbesøk, der erf#229ene fra samtlige begivenheter vil bli søkt utnyttet opp mot budsjettet for 2015, får DN.no opplyst.

Steinar Våge
Maria Moræus Hanssen
Sverre Skogen
Jørn Rattsø
Stein Lier-Hansen,
Gro Brækken
Leif Sande
Anne-Grethe Ellingsen
Torjer Haller
Ståle Kyllingstad
Sturla Henriksen
Per Harald Kongelf
Jarand Rystad

Les mer:
Oljeboom hindrer norsk bråstans
- Kostnadsnivået er helt klart en bekymring
- Statoil er som et stort fat der fagforeningene har forsynt seg

Les også:
Bonus ga lønnshopp for finanssektoren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.