– Vi ser at de vi er bekymret for, i større grad enn tidligere og stadig oftere, bruker krypteringsmidler. Enten de prater eller de kommuniserer på data. Det å kunne knekke krypteringen er viktig for oss hvis vi skal kunne få innholdet i samtaler og kommunikasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.
For å kunne overvåke dem som planlegger terrorangrep best mulig, ønsker PST derfor å overvåke datamaskiner, blant annet ved hjelp av spionprogrammer.
– Det kan for eksempel være å installere en trojaner, etter rettslig kjennelse, hos en person som vi er bekymret for. Og så kan vi da lese tastaturet. På den måten, ved å lese tastaturet, får vi også innholdet i kommunikasjonen, sier PST-sjefen.
PST påpekte allerede i 2009 at de hadde behov for såkalt dataavlesning, og at vanlig kommunikasjonskontroll var i ferd med å miste sin verdi, men saken ble liggende i den politiske skuffen. Justisminister Anundsen sier en politisk vurdering er rett rundt hjørnet.
– Det betyr at jeg i utgangspunktet er positivt innstilt, men vi har ennå ikke foretatt en endelig konklusjon, sier Anundsen.
Les også:
- Kronen er for svak mot alle valutaer
Kuttet lønnen 15 prosent
- Ryanair? Nei, takk!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.