Børskursene svinger opp og mest ned i en rasende fart. Tirsdag var fallet enormt, onsdagen lå kursene stort sett flatt i Europa, og igår bar det ned igjen. De siste to månedene har kursene pekt ned, men med mye turbulens underveis.

Noen stirrer stivt på de daglige kursbevegelsene og håper de kan fortelle om hvorvidt de rike landene havner i en ny økonomisk nedtur, en lang og smertelig svak oppgang, eller om problemene snart er over. Men børskursene gir altfor mange svar til å være en god indikator. De økonomiske utsiktene endrer seg ikke grunnleggende dag for dag, men børskursene endrer seg fra time til time. Og humøret til dem som leser nyhetene som styrer kursene, er ganske så utslagsgivende for hvordan de tolkes.

For to måneder siden var mange markedsaktører fryktelig bekymret for overoppheting i Kina. Da handlet overskriftene om bobler i Kinas boligmarked, og det faretruende med en vekst opp i 12 prosent. Det var en velbegrunnet frykt. Da skulle man kanskje tro at investorene ville reagere med glede over tall som antyder lavere vekst i Kina. Men nei.

Børsfallet i Oslo og det meste av Europa igår startet som en følge av negative nyheter fra blant annet Kina, og nyheten var at fabrikkproduksjonen vokser saktere. Hadde investorene følt seg trygge og vært i godt humør, ville de tatt det som en god nyhet. Men ikke igår. Da var de så forskremte at de trolig ville reagert like negativt på en nyhet om at veksten i Kinas produksjon tiltok.

Tirsdagens kraftige børsfall både i Oslo og i store deler av verden, hadde også en kinesisk link. Da hadde amerikanske Conference Board oppdaget en regnefeil i sin ledende indikator for Kina, og måtte nedjustere den. Men regnefeilen var ikke stor nok til at Conference Board nedjusterte egne prognoser, og burde derfor kanskje ikke vakt så stor oppmerksomhet. Men det gjorde den.

Usikkerheten om Europa og ikke minst Spanias gjeld, var minst like utslagsgivende for tirsdagens børsfall, som ble på over fem prosent ved Oslo Børs. Da var det den forestående auksjonen i den europeiske sentralbanken (ECB) som skremte investorene. De bekymret seg for at løpetiden på lånene sentralbanken tilbød bankene, ble redusert fra ett år til tre måneder. Dagen etter viste det seg at det ikke bød på noen problemer og at alt gikk like bra. Uten at kursene jumpet opp av den grunn. De vaket rundt pluss/minus en halv prosent. Men igår forsynte bankene seg av mer av et seksdagerslån i ECB enn det de fleste hadde ventet, og da bar det ned igjen.

Det er all grunn til å følge nøkkeltallene for både norsk, amerikansk, europeisk og kinesisk økonomi fra dag til dag. Situasjonen i verdensøkonomien er uvanlig usikker, og det er mye å være redd for. Den kjente amerikanske økonomen og nobelprisvinner Paul Krugman spår at verden er på vei inn i en lang nedgangsperiode. Det er absolutt et mulig utfall som også vil ramme Norge.

De som er i aksjemarkedet, er blant dem som følger best med. De taper og tjener raskt på å ta feil, og det er derfor grunn til å følge med på hva de tror. Men de er opptatt av langt mer enn hvordan verdensøkonomien har det om et halvt eller helt år. De kan være like opptatt av børskursene dagen etter, og de kan være mer opptatt av å gjette på hva andre tror vil skje enn på hva som faktisk vil skje.

Gårsdagens sysselsettingstall for USA var positive. Men de som tror at morgendagens vil bli svakere enn det de fleste andre tror, hadde likevel en god grunn til å selge aksjer igår. Og selv en investor som tror verdensøkonomien er på vei ut av krisen, kan selge aksjer denne uken fordi han eller hun tror at de fleste andre vil være pessimister til over sommeren.

Børskursenes ville ferd skaper mye dramatikk og kan gi mye informasjon. De varsler nesten alle store omslag i økonomien. Men de varsler også uendelig mye som aldri skjer, og er fylt av følelser, tro, håp og frykt. Akkurat nå rår frykten.

Les også: - La landene gå konkurs

Varsler slutten for kapitalismen

- Alt kan kollapse i morgen

- Finanskollaps først i 2010

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

2010: Sjokk-spådommene


<b>Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti</b>

<b>Tror USA går konkurs</b>

<b>- Kjøp traktor og gull</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.