Det skulle ikke mer til enn at åtte politifolk troppet opp utenfor Nansenskolen for å arrestere en 25 år gammel kvinne. Vips var Nansen-året blitt Nansen-såret. Det virker som om arrestasjonen av Maria Amelie var regissert av noen som vil den rødgrønne regjeringen veldig, veldig vondt.
En av dem som led i all offentlighet igår, var SVs innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås. Han kalte regelverket absurd fordi selv om Maria Amelie, som egentlig heter Madina Salamova, ikke har krav på asyl, burde hun fått søke om arbeids- og oppholdstillatelse.
Uttalelsen kom på dagen en måned etter at SV på Stortinget stemte for å gjøre det vanskeligere for Maria Amelie å komme tilbake igjen hvis hun kastes ut. Alle partiene på Stortinget - fra SV til Fremskrittspartiet - stemte for å innføre EUs returdirektiv i norsk lov. Det innebærer blant annet at personer som har oppholdt seg ulovlig i landet, som Maria Amelie har gjort, skal få minst et års innreiseforbud. Loven gir muligheter for et visst skjønn. Men den er tøffere enn før.
Holmås mener Maria Amelie burde fått mulighet til å få omgjort asylsaken til en arbeidsinnvandringssøknad. Han viser til at Utlendingsdirektoratet har tatt til orde for det. Han kunne vist til Kristelig Folkeparti og Venstre, som gikk inn for det samme da Stortinget behandlet regjeringens melding om arbeidsinnvandring for to år siden. SV støttet ikke forslaget.
Hvis regjeringens politikk er absurd, er det i så fall en absurditet Holmås har stemt for.
KrF hentet frem forslaget om å la asylsøkere bytte søknadskø igjen igår. I likhet med Holmås og mange andre viste KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold til at Maria Amelie har høyere utdannelse.
- Det er paradoksalt at vi har et system som gjør at Maria Amelie nå er blitt pågrepet, sa han.
KrFs argument handler altså ikke om medmenneskelighet, men om at Norge har bruk for henne som arbeidskraft og skattebetaler. Også KrF har altså en dæsj kynisme i seg. Hadde hun i stedet vært Ali (25), snakket dårlig norsk og solgte hasj ved Akerselva ville sympatien vært mindre.
Forslaget har noe for seg. Det virker meningsløst at en velintegrert person med gode jobbmuligheter som får avslag på en asylsøknad, må hives ut før han eller hun kan søke om arbeidstillatelse. Problemet med forslaget er at det vil bety at en asylprosess som allerede tar for lang tid, blir enda lenger.
Utlendingsnemnda (UNE) begrunner vedtaket om avslag og utkastelse med faren for at flere som har fått beskjed om å forlate landet, skal gjemme seg for politiet i håp om at de skal få oppholdstillatelse til slutt.
UNE ble opprettet fordi politikerne ikke lenger ville håndtere enkeltmenneskers skjebner. De ga fra seg makten. Problemet er at UNE ble for selvstendig. I mars ifjor kom en innstilling fra et offentlig utvalg ledet av Øystein Mæland, som blant annet har vært Ap-statssekretær i Justisdepartementet. Utvalget anbefaler at politikerne tar tilbake litt mer av kontrollen. Med unntak for asylsaker mener utvalget at departementet ikke lenger skal være avskåret fra å gi generelle instrukser til UNE.
Utvalget mener en slik instruksjonsmyndighet vil «kunne sikre en demokratisk legitimitet gjennom ansvarliggjøring av statsråden».
Det ville fortsatt ikke vært slik at en politiker ville gått inn i enkeltsaker. Men med en slik myndighet kunne justisminister Knut Storberget instruert UNE til å legge vekt på situasjonen til barn som vokser opp med foreldre som er ulovlig i landet, slik Maria Amelie har gjort.
Politikerne må ta tilbake litt av makten de har delegert bort. For ansvaret slipper de uansett ikke unna. Selv ikke Heikki Holmås.
Se arrestasjonen av maria Amelie på Yotube (ekstern lenke)
Maria Amelies blog (ekstern lenke)
Heikki Holmås om hvorfor Maria Amelie bør få bli i Norge (ekstern lenke)
Returdirektivet i Stortinget (ekstern lenke)
Mæland-utvalgets delutredning om utvidet instruksjonsmyndighet over Utlendingsnemda (ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.