Ingen vet hva som blir den største nøtten, den verste steinen i skoen eller det vondeste gnagsåret for den rødgrønne regjeringen i 2011. Alternativene er mange. Her er noen av dem:
* Et av dem er striden om lokalsykehus. Ingen av de rødgrønne partiene har råd til å la den saken bygge seg opp videre. Arbeiderpartiet rammes allerede hardt på Vestlandet. Neste års kommunevalg er faretruende nært.
* Kraftledningen i Hardanger er en opplagt snubletråd. De nye utredningene kommer 1. februar.
* I skogen herjer ulv og bjørn, jerv og gaupe - og bygdefolk med børse. Hvor mange skal det være av dem?
* Skal det bores i Lofoten/Vesterålen?
I tillegg kommer overraskelsene. Striden om kraftmastene i Hardanger er et eksempel på en slik i 2010. De rødgrønne partiene visste at saken var konfliktfylt. Men bare SV skjønte hvor betent konflikten kunne bli. Kombinasjonen klønete håndtering fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, medier med mye tid til overs i sommerferien og åpenhet om den interne striden i regjeringen gjorde at saken kom helt ut av kontroll.
En slik overraskelse kan dukke opp også i 2011.
Noe av det mest alvorlige trøbbelet kan likevel utløses av Økokrim. Hvis Økokrim kommer til at Senterpartiet har brutt regnskapsloven, kan hele regjeringssamarbeidet dras inn i vanskeligheter.
- Det tør vi ikke tenke på, sier en sentral regjeringskilde.
Liv Signe Navarsete kommer ikke unna at hun har ansvaret hvis Sp har brutt loven. Generalsekretær Ivar Egeberg var hjernen bak fornybarprosjektet som skulle skaffe et stort overskudd til Sps valgkamp. Men Egeberg har forlengst gått av, og Navarsete godkjente prosjektet helt fra start.
Navarsete vil komme under et enormt press. Hvilken tillit skal hun ha som statsråd hvis hun som partileder har ansvaret for et alvorlig lovbrudd? Hun kan ikke bagatellisere det heller. Til nå er det nettopp hva Navarsete har gjort. Hun har bagatellisert og skjøvet ansvaret over på andre. Men regjeringen kan umulig sende ut et signal om at brudd på regnskapsloven ikke er så nøye.
Hvis Navarsete bestemmer seg for å bite seg fast, tvinger hun også statsminister Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen til å ta stilling til saken. Det blir ikke lenger et rent Sp-anliggende.
Skulle Navarsete trekke seg, vil det være dramatisk for Sp. Det er bare to og et halvt år siden Åslaug Haga gikk av etter avsløringer om ulovlig brygge og ulovlig utleie av stabbur. Et nytt lederskifte nå vil være en stor nedtur for partiet. Samtidig betyr det at en ny partileder må inn i regjering og overta plassen i regjeringens underutvalg.
Enten Navarsete biter seg fast eller går, kan et desperat Sp bli en skummel partner i regjeringssamarbeidet. Partiet kan bli enda mer krevende for å komme på offensiven med politikk. Spørsmålet er hvor mange flere ulv Sp vil kreve skutt, og hvor mange milliarder ekstra bøndene skal få i landbruksoppgjøret hvis partiet bøtelegges av Økokrim.
Sannsynligheten for at Sp trekker seg fra regjeringssamarbeidet er ikke særlig stor. Sp er et parti som søker makt og som helst ikke gir den fra seg igjen. På spillelisten for Sp-folk som i romjulen trenger trøst etter nyhetene om politietterforskning og -razzia, er det særlig én sang som passer, nemlig Gloria Gaynors disco-hit «I will survive» fra 1978:
«I've got all my life to live
I've got all my love to give
and I'll survive
I will survive»
Sp vet hvilken rolle det spiller - målt i kroner - at partiet de siste fem årene har hatt ansvaret for landbruksoppgjøret, og partiet har fortsatt milliarder å kreve til kommunene.
Sp har fortsatt «love to give».
Les også:
-Stoltenberg: - Vi har bevist at vi kan skakkjøre økonomien
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.