Sosialdemokratene ligger an til å vinne valget i Sverige neste søndag, men kan snuble i sitt første budsjett. De har spent ut snubletrådene selv.
Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna havner på vippen i de siste meningsmålingene. De store partiene har ønsket å ignorere dem politisk, men har ikke klart det helt. Nå truer konsekvensene.
Igår la den svenske borgerlige alliansen, de fire partiene som utgjør dagens regjering, frem sitt felles program før valget.
Det blir ingen skattelettelser, tvert imot må bankene betale mer, og avgifter på alkohol og tobakk skal opp. De begrensede reformene som loves skal gå til skole, helse, jobbstimulerende tiltak og boligbygging. Et hovedmål er å skape balanse i budsjettet, slik at landet står bedre beredt ved neste internasjonale økonomiske krise. «Det er ikke spørsmål om, men når den kommer,» sier statsminister Fredrik Reinfeldt. I tillegg vil svært mange milliarder gå til å ta imot 200.000-300.000 nye flyktninger og asylsøkere, et antall statsministeren mener landet er moralsk forpliktet til å ta imot i en vrang verden.
«Things can only get better,» sang britisk Labour før de vant med et valgskred i 1997. Reinfeld legger ansiktet i dystre folder og sier at ting sannsynligvis vil bli verre. Sidebudskapet er at svensker dermed bør stemme på alliansen, som har størst tiltro i økonomiske politikken. Samtidig undergraver han det de rødgrønne måtte ha av løfter om å reversere tidligere velferdskutt.
Taktikken ser ut til å virke. På en meningsmåling offentliggjort av Aftonbladet igår har de rødgrønne partiene et forsprang på 7,3 prosentpoeng over de borgerlige, det laveste siden november 2013. I mai i år var det rødgrønne forspranget over 17 prosent.
Den sosialdemokratiske statsministerkandidaten Stefan Löfven lover ikke så veldig mye han heller. De private friskolene er ikke truet, han sier blankt nei til kravet fra Vänstern (SVs søsterparti) om gevinstforbud i friskoler og privat omsorg – og like klart nei til det andre støttepartiet Miljöpartiets krav om forsvarskutt og snarlig avvikling av kjernekraften. Löfven, som har bakgrunn fra LO og Metallarbeiderforbundet, ligger på høyresiden i sosialdemokratiet. Det har økt partiets popularitet, men frustrerer radikalt ambisiøse svensker, som håper på virkelig forandring etter åtte år blått styre.
Den store forviklingen kan komme med Sverigedemokraterna, som ligger ganske stabilt rundt ti prosents oppslutning. Ifølge de siste målingene vil de havne på vippen, som i dagens Riksdag. Reinfeldt har lovet at han leverer avskjedssøknad hvis alliansen får mindre oppslutning enn de rødgrønne.
Sverige kan dermed oppleve å få en rødgrønn regjering, selv om det blir blått flertall i Riksdagen – hvis man altså regner Sverigedemokraterna som blå.
Dette er i utgangspunktet uproblematisk, ettersom de store partiene holder Sverigedemokraterna som politisk urørbare. Gjennom siste valgperiode har de store partiene forsøkt å late som om Sverigedemokraterna parlamentarisk sett ikke eksisterer.
Men det var inntil ifjor høst, da sosialdemokratene ikke klarte å motstå fristelsen og stemte ned borgerlige skattelette, med Sverigedemokraternas støtte. Den gang haglet det med advarsler til sosialdemokratene om konsekvensene – og nå melder avisen Dagens Industri at de borgerlige vil svare med samme mynt.
«Svært alvorlig» og «ikke statsmannsaktig», kommenterer Stefan Löfven, uten å bruke samme ord om det hans parti var med på for mindre enn et år siden.
Hvis den økonomiske fremtiden er så mørk som Fredrik Reinfeldt frykter, er neppe budsjettkaos beste medisin for Sverige.
Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.