Bondelobbyen er blitt den nye oljelobbyen

Landbruket lever – slik oljelobbyen lenge gjorde – i klimafornektelsen.

Må kua bli grønnere? Ja. Men det må nok bli færre av dem også.
Må kua bli grønnere? Ja. Men det må nok bli færre av dem også.Foto: Javad Parsa

I fjor sommer opplevde mange norske bønder hvordan ekstrem tørke herjet med dem. I oktober kom den nye rapporten fra FNs klimapanel som viser at sommeren bare var en forsmak.

Svaret fra norsk landbruk har vært å gå i forsvarsposisjon. Ikke for å forsvare seg mot klimaendringer, men for å forsvare seg mot krav om utslippskutt. Og for å forsvare kua mot stempling som klimaversting.

Natt til torsdag lanserte Eat i samarbeid med tidsskriftet Lancet en rapport om hvordan globalt kosthold bør endres både av hensyn til helse og klima. Et hovedbudskap er at kjøttforbruket må ned. E24 hadde fått tak i landbrukslobbyens notat om hvordan den skulle «nyansere budskapene fra kommisjonen». Bak notatet sto blant annet Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som finansieres via omsetningsavgift som kreves inn av staten.
På Stortinget har Senterpartiet, ikke uventet, tatt jobben med å forsvare det bestående. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums eneste klimabekymring i høst var at «man skal redusere storfekjøttforbruket og øke forbruket av gulrøtter og grønnsaker». Og fisk. Han uttalte både gulrøtter, grønnsaker og fisk med forakt, selv om bønder, meg bekjent, produserer både gulrøtter og andre grønnsaker.

Slik befinner Vedum seg der oljenæringen lenge var. Nemlig i fasen der problemet avfeies og løsninger latterliggjøres.

Oljelobbyen har stort sett forlatt den strategien. I stedet innrømmer den at klimaproblemet er reelt og at tiltak for å løse det vil få konsekvenser også for oljenæringen, samtidig som norsk virksomhet forsvares. Og der minner bondelobbyens argumenter i grunnen om oljelobbyens.

For det første: Norge er best. Oljenæringen viser til at utslipp fra norsk sokkel er lavere enn fra mye annen oljeproduksjon. Den bør derfor ikke kuttes i. Bondelobbyen viser til at norsk rødt fe er en mer effektiv produsent av både melk og kjøtt enn storfe i mange andre land. Den norske kua er et mindre klimasvin enn mange andre kuer. Så spis i vei!

For det andre: Det finnes andre og større syndere enn oss. Norsk olje- og gassnæring peker på kull, som definitivt er en versting. Norske bønder peker på flyreiser og antyder at man heller bør rasjonere flyreiser enn å vri kostholdet fra rødt kjøtt til grønnsaker og fisk.

Bøndene fremhever også norsk landbruks kvaliteter, ikke minst lav bruk av antibiotika. Det er et viktig fortrinn. Men det løser jo ikke klimaproblemet. Og den som virkelig er opptatt av minst mulig antibiotikabruk, bør spise norsk oppdrettslaks.

Bondelobbyen har et godt poeng når den peker på at det ikke hjelper klimaet å redusere antall norske kuer og heller øke importen av rødt kjøtt. Svaret på det er å legge avgift på alt rødt kjøtt, både importert og norsk.

Bondelobbyen har også rett i at det kan gjøres mer for å kutte utslipp fra kjøttproduksjonen. Spennende forskning viser at fôret har mye å si. Geno på Hamar satser på å avle frem klimaversjonen av norsk rødt fe. Det gir håp for dem av oss som fortsatt gjerne vil spise både ost og en del kjøtt. Akkurat som det er viktig med tiltak som får utslipp fra oljeproduksjon enda mer ned.

Men bøndene har like fullt den samme utfordringen som oljenæringen. Folk skal fortsatt spise. Og folk trenger fortsatt energi. Men både maten og energien må produseres med mindre utslipp. Det betyr mindre olje. Og mindre kjøtt.

Mens Bondelaget tror ting kan fortsette som før, er signalet fra den nye lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Kjersti Hoff mer interessant. Hun etterlyser i Nationen en plan for mer satsing på dyrking av planter for menneskemat.

– Produserer vi mer mat direkte til mennesker i stedet for at det går gjennom en dyremage, øker den norske selvforsyningen, sier hun.

Hadde hun jobbet i oljenæringen, ville Hoff vært den som mente det var lurt å satse litt også på havvind.

Publisert 17. January 2019, kl. 13.48Oppdatert 17. January 2019, kl. 14.21
Norges BondelagNorsk Bonde- og SmåbrukarlagLandbrukKlimaTrygve Slagsvold Vedum