Bondelobbyen er blitt den nye oljelobbyen
Landbruket lever – slik oljelobbyen lenge gjorde – i klimafornektelsen.
I fjor sommer opplevde mange norske bønder hvordan ekstrem tørke herjet med dem. I oktober kom den nye rapporten fra FNs klimapanel som viser at sommeren bare var en forsmak.
Svaret fra norsk landbruk har vært å gå i forsvarsposisjon. Ikke for å forsvare seg mot klimaendringer, men for å forsvare seg mot krav om utslippskutt. Og for å forsvare kua mot stempling som klimaversting.
Slik befinner Vedum seg der oljenæringen lenge var. Nemlig i fasen der problemet avfeies og løsninger latterliggjøres.
Klimagassutslipp fra landbruk i Norge
- Utslipp fra jordbrukssektoren utgjorde 4,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2017. Det er 8,7 prosent av de totale norske utslippene.
- Utslippene kommer i hovedsak fra metan fra husdyr og gjødsellager, lystgass fra gjødsellager, gjødslet mark og organisk jord.
- Miljødirektoratet har beregnet at dersom folk følger kostholdsrådene fra Helsedirektoratet om å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker og fisk, kan det redusere utslipp tilsvarende 2,7 millioner tonn CO2 akkumulert i perioden 2021–2030.
Oljelobbyen har stort sett forlatt den strategien. I stedet innrømmer den at klimaproblemet er reelt og at tiltak for å løse det vil få konsekvenser også for oljenæringen, samtidig som norsk virksomhet forsvares. Og der minner bondelobbyens argumenter i grunnen om oljelobbyens.
For det første: Norge er best. Oljenæringen viser til at utslipp fra norsk sokkel er lavere enn fra mye annen oljeproduksjon. Den bør derfor ikke kuttes i. Bondelobbyen viser til at norsk rødt fe er en mer effektiv produsent av både melk og kjøtt enn storfe i mange andre land. Den norske kua er et mindre klimasvin enn mange andre kuer. Så spis i vei!
For det andre: Det finnes andre og større syndere enn oss. Norsk olje- og gassnæring peker på kull, som definitivt er en versting. Norske bønder peker på flyreiser og antyder at man heller bør rasjonere flyreiser enn å vri kostholdet fra rødt kjøtt til grønnsaker og fisk.
Bondelobbyen har et godt poeng når den peker på at det ikke hjelper klimaet å redusere antall norske kuer og heller øke importen av rødt kjøtt. Svaret på det er å legge avgift på alt rødt kjøtt, både importert og norsk.
Men bøndene har like fullt den samme utfordringen som oljenæringen. Folk skal fortsatt spise. Og folk trenger fortsatt energi. Men både maten og energien må produseres med mindre utslipp. Det betyr mindre olje. Og mindre kjøtt.
– Produserer vi mer mat direkte til mennesker i stedet for at det går gjennom en dyremage, øker den norske selvforsyningen, sier hun.
Hadde hun jobbet i oljenæringen, ville Hoff vært den som mente det var lurt å satse litt også på havvind.