Norge har en større andel kvinnelige ledere enn de andre nordiske landene, viser en gjennomgang av Nordens 500 største selskaper.

- Loven om minst 40 prosent kvinner i styrene ser også ut til å ha bidratt til å få flere kvinner inn i lederposisjon i Norge, sier Marit Hoel, forsker og leder i Center for Corporate Diversity (CCD), til DN.no.

I dag presenterte hun funn fra "Norden 500" på en konferanse i Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Trenden er snudd, men...
Tall fra 2004 viste et gap mellom andelen norske styrekvinner og kvinnelige ledere. I Sverige var forholdet langt jevnere, og det var også en klart større andel kvinnelige ledere i Sverige enn i Norge på det tidspunktet.

Nå er trenden snudd:

Tall CCD har innhentet viser at det i 2004 var 12,4 prosent kvinner i ledergruppen hos Norges største selskaper. I 2008 hadde andelen steget til 20,7 prosent.

- Endelig har vi fått bedre balanse mellom andel kvinnelige styrerepresentanter og andel kvinnelige ledere, sier Marit Hoel.

Hvordan få flere kvinnelige ledere i Norge? Diskutér saken nedenfor!

Tallene taler sitt tydelige språk: I 2008 hadde Sverige 17,8 prosent kvinnelige ledere, mens Finland og Danmark hadde henholdsvis 17,2 og 13,9 prosent i sine største selskaper (Norden 500).

Andelen toppsjefer er imidlertid fortsatt på et svært lavt nivå.

Les:
Kvinnelige styretopper gir blaffen i kjønn

Blir aldri spurt om lederjobber

 - En myte at de ikke vil
Forsker Marit Hoel tror det er en myte at kvinner ikke vil bli sjefer. Men det er neppe tilfeldig hva slags lederposisjon de havner i:

- Jeg vil anslå at over 70 prosent av de norske kvinnelige sjefene er ledere innen HR, organisasjon og kommunikasjon. Kvinner ser nok dette som en sjanse til å komme raskere inn i lederstilling. De er gjerne 36-37 år første gang de får en lederjobb, menn er eldre. En annen grunn er at kvinner tydeligvis interesserer seg for innholdet i disse lederstillingene. Det de imidlertid må være oppmerksomme på, er at en HR-sjef aldri kommer til å bli administrerende direktør. En lederstilling i seg selv fører ikke helt til topps, sier Marit Hoel.

Les også:
- Tål at folk hater deg
Trendene sjefen ikke slipper unna
Jobbintervjuets farligste spørsmål

Danmark på stedet hvil
Ser man på kvinnelige styrerepresentanter ligger Norge - ikke overraskende - noen hestehoder foran de andre nordiske landene.

Mens Norge har 31,3 prosent kvinner i styrene i de største selskapene, har Sverige 21,9 prosent, Finland 16,8 prosent og Danmark 12,5 prosent.

- Finland overrasker meg positivt, mens Danmark skuffer kraftig. Siden 2004 har Danmark bare fått to flere kvinnelige styrerepresentanter i de største selskapene. Å gå fra 107 til 109 kvinner i styrene er en urovekkende utvikling over så lang tid, sier Hoel.

Hvordan få flere kvinnelige ledere i Norge? Diskutér saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.