Rent teknisk endte børsen 0,01 poeng opp, noe som gjør at handelsdagen vil fremstå som positiv, selv om det er svært marginalt, og ikke slår ut som en endring i prosent.
Av de ti mest omsatte aksjene var det bare Hydro, Seadrill og Acergy som holdt plussen gjennom handelsdagen.
Rød uke
De to foregående dagene endte også i pluss, men det var ikke nok til å sende uken inn i historiebøkene med et positivt fortegn. Hovedindeksen falt 1,42 prosent sist uke, mens den er opp 3,35 prosent den siste måneden.
Meglersjef Jan Inge Søreide i Warren Bank tror at Oslo Børs kan være litt svak i tiden fremover, men tror ikke på noen stor korreksjon.
- Vi tror at euroen kan svekke seg, og dollaren styrke seg, grunnet uroen rundt statsfinansene i euroområdet. Det kan føre til svakere råvarerpriser, som igjen gjøre Oslo Børs litt svakere de neste ukene, sier han til TDN Finans.
Søreide tror fokuset igjen vil bli rettet mot Spania og Portugal.
- Vi tror at vi får på plass en pakke for Irland i løpet av helgen, og at markedene kan stige på det. Senere tror vi imidlertid at fokuset igjen rettes mot Spania og Portugal, noe som kan gjøre markedet litt tungt, sier Søreide.
Galskap i seismikk
Det har vært en tung uke for seismikk-aksjene på Oslo Børs. Det startet på mandag med PGS sin emisjon for å finansiere to nybygg, og fortsatte på torsdag med seismikkorganisasjonen IAGC sin uttalelse vedrørende kansellering og utsettelse av lisensrunder i Mexicogulfen.
Den negative utviklingen for seismikk-aksjene på Oslo Børs fortsetter på fredag. Analytiker John Olaisen i Carnegie begrunner dagens fall med Polarcus sin bestilling av to nye seismikkbåter, og konsekvensene det vil vi få for markedsbalansen.
- Man ble litt sjokkert da PGS kunngjorde bestilling av nye skip på mandag, og vi ble totalt sjokkert når Polarcus meldte om sine bestillinger i går, sier han til TDN Finans.
Olaisen kom med en oppdatering av seismikkbransjen torsdag med overskriften: ”Seismikkaktørene graver sin egen grav”.
Olaisen skriver at tidligere forhåpninger om økning av dagratene i 2012-2013 nå virker mindre sannsynlig.
- Foreløpig i seismikk så har vi ikke sett oppturen i ratene, og for at de skal komme opp er man avhengig av disiplin i bransjen. Det ser vi ingen tegn til nå, verken når det gjelder prising eller bestilling av nybygg, det er galskap, sier han.
Imperiebygging
Olaisen peker til en viss grad på irrasjonelle motiver for å forklare nybyggingsprogrammet.
- Det er imperiebygging og håp om at man skal få samme markedsutvikling som i 2005,2006 og 2007. Det kommer ikke til å skje, sier han.
Som følge av nybyggsplanene anbefaler Olaisen å selge seismikkselskaper som eier egne båter og nevner PGS, Polarcus og CGG som salgskandidater. En mer fornuftig strategi er ifølge Olaisen å kjøpe selskaper med få egne skip, som TGS-Nopec og Spectrum.
PGS, TGS og Polarcus falt henholdsvis 4,22 prosent, 0,7 prosent og 13,28 prosent.
Mer trøbbel
Indiske telemyndigheter vil kansellere 62 av 122 lisenser som er utstedt av den tidligere teleministeren A. Raja i 2008, inkludert åtte av Uninors 22 lisenser. Uninor er Telenors indiske datterselskap.
Analytiker Ole Jørgen Rød i First Securities tror ikke Telenor vil trekke seg ut av India grunnet dette og tillegger derfor nyheten en negativ verdi. Han tror de åtte lisensene som myndighetene vil inndra fra Uninor er i sirkler der Uninor ikke har startet virksomhet ennå.
- Det er rimelig å anta at de åtte lisensene det snakkes om er sirkler som ikke de har rullet ut ennå eller at de har aggressive målsetning om å rulle ut. Det virker ganske sannsynlig at dette derfor ikke får noen stor operasjonell påvirkning for Uninor, men det man ikke vet er om det kan komme noen bøter eller forverre forholdet til myndighetene, sier Rød til TDN Finans.
Les mer: Mer trøbbel for Telenor
Telenor-aksjen TEL falt 1,18 prosent til 92,50 kroner.
Ny forsinkelse
Fredag morgen meldte Sevan at nedetiden på riggen Sevan Driller blir én til to uker lenger enn forventet. Dette er bare nok en dårlig nyhet for Sevan, som også har slitt med nedetid på enheten også tidligere.
17. september meldte selskapet at enheten hadde vært ute av drift siden 25. august grunnet problemer med (DAT)-sylindrene i borepakken. Den var tilbake i drift 26. september, før den ble tatt ut av drift igjen i begynnelsen av november.
Les mer: Enda en forsinkelse for Sevan
Sevan-aksjen SEVAN faller 0,96 prosent til 6,22 kroner.
Fortsetter oppgangen
Bionor møtte veggen på fredag etter å ha klatret voldsomme198,5 prosent torsdag etter at selskapet meldte at det kan være nær et gjennombrudd for hiv-vaksinekandidaten Vacc-4X.
Fredag falt Bionor BIONOR 9,28 prosent til 1,76 kroner.
Torsdag ble den på det høyeste handlet til 2,50 kroner, noe som ville gitt en oppgang på 285 prosent hadde det holdt ut dagen.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte flatt på 410,46 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.