– Det er mulig å produsere palmeolje på en bærekraftig måte. Det er viktig å støtte de selskapene som har forpliktet seg til bærekraftsprinsipper, sier Sundtoft.
Asias ledende jordbruksselskap Wilmar ble i 2012 kåret til verdens verste selskap av Newsweek. Selskapet står alene for om lag halvparten av verdens handel med palmeolje, men lovet i fjor å bidra til å stanse avskoging, sikre sporbarhet og stille strengere krav til urfolks rettigheter.
– Norge følger spent med på om Wilmar greier denne omleggingen til grønn vekst, sier Sundtoft til NTB.
– Blir ikke kvitt
I tillegg til de helsemessige sidene ved palmeolje, er plantasjene i seg selv en stor trussel mot regnskogen flere steder i verden. Om lag 80 prosent av klimagassutslippene i Indonesia kommer fra avskoging og omgjøring av karbonrike torvmyrer, hovedsakelig til oljepalmeplantasjer.
Under besøket i Indonesia fra 21. til 25. april vil Sundtoft møte representanter for Wilmar, i tillegg til landets finansminister, miljøvernminister og skogminister.
– Disse møtene er viktige for å vise at Norge støtter Indonesias ambisjoner om grønn vekst og redusert avskoging, sier Høyre-statsråden.
Leder Truls Gulowsen i Greenpeace er glad for Wilmars forsikringer, men understreker at den nye politikken er et resultat av press fra forbrukere og industrielle kunder.
– Vi blir ikke kvitt palmeoljen som produkt, men kan sikre oss at industrien opererer på en annen måte enn i dag. Sundtoft må si tydelig ifra til indonesiske myndigheter og be dem sørge for et forbud mot plantasjer som bidrar til avskoging eller ødeleggelse av torvmyrer, sier han.
– Må tøffe seg
Indonesia er Norges viktigste samarbeidsland gjennom klima- og skogprosjektet. Det er første gang klima- og miljøminister Tine Sundtoft besøker regnskogen.
– Jeg gleder meg til å se regnskogen med egne øyne. Jeg ser særlig fram til å se hvordan lokalsamfunnet arbeider med å ta vare på skogen, sier Sundtoft.
Indonesia står for verdens tredje største klimagassutslipp når utslipp fra avskoging regnes med. Landet har lovet å redusere sine klimagassutslipp med 26 prosent ved hjelp av egne midler, og 41 prosent med internasjonal hjelp. Dette er sammen med Brasils klimaløfter den største forpliktelsen til utslippskutt som noe utviklingsland har inngått.
– Problemet er at det er så lite som skjer, sier Gulowsen. Han sikter til norske regnskogmilliarder som står ubrukt fordi forutsetningene for utbetaling ikke er innfridd.
– Det er vel og bra at det midlertidige hogstforbudet ble videreført i fjor, men nå må Sundtoft tørre å være tøff og si klart ifra om at hun er utålmodig med indonesiske myndigheter. Det må komme på plass et nasjonalt rammeverk for arealforvaltning som sikrer målbare resultater for redusert avskoging, sier Greenpeace-sjefen.
LES OGSÅ:
Reiselivet jubler etter knallpåske
Matteangst rammer jentene hardest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.