Senterpartiets Per Olaf Lundteigen tar i VG til orde for at komiteen må vurdere å åpne sak om DNB-avsløringene.

– Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag et brev hvor vi ber om svar på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre bankers rådgivning i retning skatteparadiser. Med det som nå har kommet fram, mener jeg det må vurderes å åpne sak for å få fram hvem som har visst hva, og hvem som har ansvar for at kunder er blitt hjulpet til å plassere penger i skatteparadiser, sier Lundteigen til avisa.

I brevet til finansminister Siv Jensen (Frp) spør komiteen om hva Finanstilsynet har gjort for å sikre at DNB ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser.

Vil avvente

Venstres Abid Raja vil avvente litt med å ta stilling til om komiteen skal be om åpen høring.

– Jeg mener det ikke er unaturlig og er i favør av det. Men jeg mener vi må avvente litt og la pressen gjøre jobben sin. Jeg antar mer gjenstår å bli avslørt, skriver Raja i en tekstmelding til NTB.

Han vil gjerne stille næringsminister Monica Mæland (H) spørsmål om hun har tillit til DNBs konsernsjef Rune Bjerke i lys av avsløringene, og om hun mener at han er rett person til å rydde opp.

Mæland har tidligere understreket at hun som næringsminister må forholde seg til styreleder.

– Jeg er blitt opplyst at verken styret eller konsernledelsen var kjent med dette. Vi forventer at alle spørsmål vi har blir besvart i redegjørelsen, sa Mæland etter Stortingets spørretime onsdag.

FølgDNs live-dekning av DN Direkte: Panama-avsløringene

Illevarslende utvikling

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson vil gjerne vente med å se hva finansministeren svarer før han tar stilling til om det bør holdes åpen høring i saken. Men mer overordnet er han urolig over at så mange delvis statlig eide selskaper havner på komiteens bord.

– Det er illevarslende. Vi har Hydro, Telenor, Statoil, og nå DNB. De fleste norske selskaper havner hos oss på grunn av problematisk engasjement, spørsmål om lovlighet og korrupsjon, sier Hansson.

– Uten unntak er det mediene som sørger for at det havner hos oss. Det er aldri selskapene selv, og – enda mer urovekkende – aldri departementet, sier Hansson.

Vil se på eierskapsutøvelsen

KrF synes også det er for tidlig å be om åpen høring, men vil ikke avvise at det kan bli aktuelt.

– Vi vil se svaret fra finansministeren først, men samtidig er dette en svært viktig sak som ser ut til å bli veldig omfattende, sier Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Han mener det er grunn til å stille spørsmål ved om næringsministeren har hatt god nok mulighet til å følge opp selskapene. Også KrF er svært bekymret over at det er avdekket kritikkverdige forhold hos flere store delvis statseide selskaper.

– Jeg er skuffet og overrasket over selskapenes agering. Derfor er det viktig at vi stiller spørsmål om statsråden har det verktøy som gir grunnlag for en oppfølging og for å sette i verk tiltak, sier han.

Følg markeder på DN Investor

Les også:

SVT: Nordea lånte milliarder til kasakhstansk oligark

Island våkner til full forvirring

Cruz knuste Trump

Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Se DNtv:
Mæland: DNB avviste befatning med skatteparadis
Næringsminister Monica Mæland (H) fikk spørsmål om DNBs befatning med skatteparadiser, som er avslørt gjennom de såkalte Panama-papirene, da hun møtte i Stortinget onsdag.
00:29
Publisert:

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.