En ikke-navngitt person i Orba Global Inc, ett av selskapene DNB opprettet på Seychellene, satt i selskapets styre i åtte år etter sin død, skriver Aftenposten fredag.

Ifølge et referat fra et styremøte i Orba i 2014, var første punkt på agenda å minne styremedlemmet som var gått bort. Neste punkt var å erstatte den avdøde, som hadde vært nestleder i styret og økonomiansvarlig i selskapet.

Det som ikke ble nevnt var at personen døde i 2005, skriver Aftenposten.

Tre stråmenn som sitter som styremedlemmer i norske DNB-kunders selskaper på Seychellene, står også oppført som styremedlemmer i rundt 4.000 selskaper hver.

De tre sitter også, på papiret, med stor makt over selskapet som felte Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, skriver Aftenposten.

I Panamas selskapsregister står de tre personene, to kvinner og en mann, oppført som styremedlemmer i rundt 4.000 selskaper hver. Antallet styreverv innebærer at det blir over elleve styremøter hver dag for hver av dem, dersom hvert selskap kun holdt ett styremøte i året.

Blant svært mange verv sitter de som styremedlemmer i rike norske DNB-kunders selskaper på Seychellene, skriver avisen.

De tre navngitte personene leier ut signaturen og navnet sitt til postboksselskaper i skatteparadiser, skriver avisen. De bestemmer formelt i selskapet ved å sitte i styrene. Gjennom forhåndsutfylte skjema signerer de imidlertid bort sin makt til selskapets egentlige eier, hvis navn ikke fremgår i noen offentlige registre.

DNB ønsker ikke å uttale seg om stråmennenes rolle.

Banken har tatt avstand fra all sin tidligere kontakt med Mossack Fonseca. Advokatfirmaet skriver i et tilsvar til ICIJ at dette «er lovlige tjenester som lar et profesjonelt firma opptre på vegne av et selskap som eies av en tredjepart».

Les også: Mossack: - Vi kommer ikke til å legge ned og dyrke bananer

Opplysningene om de tre kommer fram i interne dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til.

Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten og over 100 medieorganisasjoner.

Les også: «Nei, DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt»

– Abbas' sønn har millioner i skatteparadisselskap

Eksperter mener DNB kan ha brutt loven  

DNB innrømmer å ha feilinformert Mæland

Mistet 4000 kunder etter offshore-endringer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Mæland: DNB avviste befatning med skatteparadis
Næringsminister Monica Mæland (H) fikk spørsmål om DNBs befatning med skatteparadiser, som er avslørt gjennom de såkalte Panama-papirene, da hun møtte i Stortinget onsdag.
00:29
Publisert: