Finanstilsynet i delstaten New York krever at 13 utenlandske banker må utlevere informasjon om sin befatning med advokatfirmaet som står i sentrum for de såkalte Panama-lekkasjene.
Sveriges fire storbanker, med Nordea i spissen, ble i forrige uke tvunget til å svare på en rekke spørsmål, skriver Svenska Dagbladet. Sverige har flest banker på listen av samtlige land.
Les også: Gjenvalgt tross avsløringene (DN+)
Nordea, Swedbank, Handelsbanken og SEB har alle filial i New York. De har fått ti dager på seg til å svare.
Må overlevere telefonlogger
Spørsmålene knytter seg til mulig samrøre med advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har hjulpet kunder og finansinstitusjoner over hele kloden med å plassere penger i såkalte skatteparadis.
New Yorks Departement of Financial Services (NY DFS), som fører tilsyn med Wall Street, har bedt blant andre Deutsche Bank, Credit Suisse og Societe Generale om å overlevere telefonlogger og transaksjonslister som viser befatning mellom New York-filialene og Panama-selskapet.
Les også: EU-landene enige om tiltak mot skatteflukt
Bankene er ikke anklaget for å ha gjort noe galt, ifølge Bloomberg. Men New Yorks aggressive påtaleadvokat Preet Bharara har engasjert seg i saken, skriver avisen The Guardian.
DNB: - Ikke på listen
Norske DNB figurerer ikke på listen over utenlandske banker, selv den er viklet inn i de såkalte Panamapapirene.
- Vi var i kontakt med DNB i New York onsdag, og det har ikke fått noen henvendelse. Så det stemmer at vi ikke er på listen, skriver kommunikasjonssjef Even Westerveld i en epost til DN.
Banken fikk bistand fra Mossack Fonseca til å opprette selskaper i skatteparadis for norske skatteytere. Ingen lovbrudd er påvist.
- Det er leit. Det tar vi selvkritikk for, sa konserndirektør Tom Rathke til Aftenposten da nyheten ble kjent.
SEB: - Ukjent
Styret, som ble gjenvalgt denne uken, har uttrykt tillit til toppsjef Rune Bjerke. Finanstilsynet har bedt om en redegjørelse, men Økokrim har ikke startet etterforskning.
- Vi har en viss terskel for å starte etterforskning, nemlig om det er noe som peker mot at det er begått noe straffbart, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til Aftenposten.
I Sverige har Svenska Dagbladet konfrontert de nordiske bankene med opplysningene fra USA.
- Dette kjenner jeg ikke til i det hele tatt, sier SEBs konsernsjef Annika Falkengren etter fremleggelsen av kvartalsresultatet onsdag.
Handelsbanken har fått spørsmål
Nordea vil på generelt grunnlag ikke kommentere «dialog med myndigheter», Swedbank har ikke besvart avisens spørsmål, mens Handelsbanken bekrefter at det har fått en henvendelse fra USA.
- Vi har svart på spørsmålene som myndighetene stilte. Vi er åpne på det, sier pressesjef Johan Wallqvist til avisen.
Han legger til at banken ikke har hjulpet kunder med å unndra penger fra beskatning.
Kan gi gigabøter
Myndighetene i New York skal føre tilsyn med bankvesenet i delstaten, deriblant Wall Street hvor de fleste utenlandske storbankene har avdelingskontor.
Les også: Svigerforeldrene til Islands president knyttet til Panama Papers
Departement of Financial Services har rett til å straffe banker som ikke følger amerikanske lover og regler, noe det har gjort til gagns tidligere.
Avisen påpeker at den britiske storbanken Standard Chartered fikk i 2012 og 2014 tilsammen 640 millioner dollar, over 5,2 milliarder kroner, i bøter for å ha unndratt pengetransaksjoner for myndighetene. Den truet med å inndra bankens godkjennelse, noe som fikk bankens børskurs til å stupe med 25 prosent.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.