- Vi må være det eneste skandinaviske landet der en statsminister kan opptre slik og likevel forvente å bli sittende. Det er en skandale at han ikke trekker seg, sier Ida Finnbogadottir (25).
I fremste rekke foran 8000 mennesker utenfor den islandske nasjonalforsamlingen, sto hun med sitt skilt og ropte sammen med de andre. Grunnen til at det offisielt ikke ble talt flere, er at sentrum var så fullt at ikke flere kom inn på plassen.
Overfor DN anslo arrangørene at 10.000 var kommet, like mange som på Facebook hadde meldt sin ankomst.
16.000 islendinger hadde på forhånd skrevet under på oppropet for å kaste statsministeren.
De ivrigste på plassen kastet bananer, dopapir og youghurt på Alltinget der første arbeidsdag etter ferien var i gang mandag ettermiddag.
Nådeløs kritikk
Statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson sto ved sin forklaring om at hverken han eller hans kone har unndratt skatt via selskapet Wintris.
Island var kanskje landet som mer enn noen ble rystet av de såkalte Panama Papers-avsløringene søndag. Hemmelige dokumenter viser at den islandske statsministeren sammen med sin kone har eid et selskap registrert på De britiske jomfruøyene. Dette selskapet har fremmet krav mot konkursfondet etter flere islandske banker, samtidig som statsministeren satt som øverste ansvarlig for Islands forhandlinger med kreditorene.
Det var allerede før søndag kjent at konen satt på eiersiden av selskapet. Det skjedde for over fjorten dager siden, og det var da mandagens demonstrasjon ble planlagt. Men Gunnlaugssons egen tilknytning kom først frem i lyset søndag.
- Vi må alle klare å diskutere denne saken på en behersket, ærlig og fornuftig måte, oppfordret statsministeren.
Selv om opposisjonen innenfor Alltingsmurene var mer behersket enn demonstrantene utenfor, var blant andre Piratpartiet nådeløst:
- Jeg har ofte spurt meg om jeg faktisk lever i et vestlig demokrati. Men etter å ha sett gårdagens dokumentar har jeg kommet frem til at det ikke kan være tilfelle, sa Ásta Gudrun Helgadóttir.
Må protestere
Men statsministeren vil kjempe for makten han fikk etter valget i 2013. Ifølge arrangør Sara Oskarsson i Piratpartiet provoserte han flere til å komme ved å være så lite ydmyk i tv-intervjuet mandag.
Økonomiprofessor Thorvaldur Gylfason legger ikke fingrene mellom når han foran Alltinget karakteriserer regjeringen.
- Jeg er her for å protestere mot den korrupte regjeringen. Vi har egentlig visst det lenge, dokumentaren søndag var bare det siste strået. Statsministeren kan simpelthen ikke overleve dette, sier Gylfason.
Det er ikke Piratpartiets Jon Thor Olafsson enig i. Han er nå parkeringsvakt etter å ha sittet på Alltinget tidligere.
- Statsministeren vil klynge seg fast og ingenting tyder på at flertallet i Alltinget ryker. Det eneste som kan felle ham er regelrette lovbrudd, sier Olafsson.
Piratpartiet størst
I tillegg til statsministeren er både innenriksministeren og finansministeren nå avslørt med tilknytning til skatteparadis.
Mandag ble det også kjent at finansministeren ikke rekker hjem til møtet i nasjonalforsamlingen fordi han ble forsinket fra påskeferie i Florida i USA.
Etter at opposisjonen leverte inn sitt mistillitsforslag mot regjeringen mandag, ble det ikke stemt over forslaget og Alltinget vil heller ikke møtes før det blir votering. Det er ifølge islandske Morgenbladet uklart når det vil skje.
Ifølge DNs kilder inne i Alltinget vil mye bli avklart tirsdag eller onsdag.
Det var ingen fra regjeringspartiene Fremskrittspartiet (søsterpartiet til norske Senterpartiet) og Uavhengighetspartiet som forsvarte statsministeren i Alltinget mandag. Det kan tyde på at faren for statsministeren først og fremst kan komme innenfra. Da kan de to partiene fortsette styringen av landet med nye folk på topp.
Det største opposisjonspartiet, Sosialdemokratene, skal ikke være interessert i nyvalg siden Piratpartiet ligger på over 35 prosent på meningsmålingene, mens sosialdemokratene knapt har ti prosent.
Se på DNtv: Krever av Islands statsminister går av
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.