Mandag og tirsdag kastet demonstranter bananer på Alltinget og plasserte frukten på statue og trær i parken utenfor, som en protest mot det de ser landet som: en bananrepublikk, et nedsettende uttrykk om korrupte regimer med hyppige regjeringsskifter, mest brukt om små mellomamerikanske land økonomien hvilte på eksport av bananer. Nå kan fruktselgerne i Reykjavik få enda bedre tider. For forvirringen tirsdag om hvem som skal styre landet, er blitt enda større onsdag morgen.
Stefan Steindorsson tok onsdag morgen bussen ut av Reykjavik sentrum, rett bak Alltinget og bananene som utenfor henger i trærne.
- Jeg er imot at man kaster noe som helst mot bygningen, men jeg er helt enig i kravet om å kaste regjeringen. Island minner om en bananrepublikk nå, sier Steindorsson.
Kjønnsforsker Thomas Brorsen Smidt ser opp på frukten i trærne og smiler.
- Ja, Island minner om en bananrepublikk nå, dessverre. Et nordisk land som vårt burde kunne forholde seg til alminnelig demokratiske regler. Nå våkner vi opp til usikkerhet om hvem som styrer landet. Det får en til å tenke på mellomeuropeiske land for 40 år siden, sier dansken, som etter åtte år i landet snart får statsborgerskapet.
Ikke trukket seg
Etter gruppemøtet i Fremskrittspartiet (tilsvarende norske Senterpartiet) tirsdag ettermiddag, kunngjorde nestleder Sigurdur Ingi Johansson at partileder Sigmundur Gunnlaugsson vil trekke seg som statsminister og at han ville overta. Nyheten om den islandske statsministerens avgang som følge av Panama-avsløringene gikk Island og verden rundt. Det stilnet ikke kritikken mot regjeringen i landet, men det som ble sett på som første nødvendige trekk var tatt. Men så, noen timer senere, litt før midnatt norsk tid, sendte Gunnlaugsson ut en pressemelding til internasjonal presse: "Statsministeren har ikke trukket seg og vil fortsette sitt verv som leder av Fremskrittspartiet".
Midlertidig avgang
Ifølge Gunnlaugsson skal nestleder Johansson bare være statsminister midlertidig. Resten av pressemeldingen er mest en beskrivelse av hvor flink statsministeren har vært i å få økonomien på fote igjen.
Johannes Thor Skulason, politisk rådgiver for Gunnlaugsson, sier til Morgunbladid at informasjonen som er gitt i den engelske pressemeldingen er «teknisk korrekt».
– Det kan godt være at noen har misforstått dette. Men det er slik det er, og det er naturlig å forklare dette bedre onsdag, sier Skulason ifølge NTB.
Les også: Pressemelding sår tvil om Gunnlaugssons framtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.