Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har via en hemmelig kilde fått tilgang på 11,5 millioner dokumenter som avslører hvordan mektige og kjente personer - og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å hemmeligholde formuene.

«Panama Papers»-lekkasjen er 1600 ganger større enn Wikileaks, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenpostens til DN. Aftenposten er eneste norske medieorganisasjon som har fått tilgang til dokumentene. Dokumentene er lekket fra Panama-selskapet Mossack Fonseca.

- Dette er en forbrytelse og straffbar handling. Personvern er en grunnleggende menneskerettighet som eroderes mer og mer i den moderne verden. Hver person har rett til privatliv – om du er en konge eller en tigger, sier selskapets grunnlegger Ramon Fonseca til nyhetsbyrået AFP.

Familiebånd

Internasjonale medier har de siste årene dokumentert hvordan familiemedlemmer og venner av deler av den kinesiske kommunistledelsen har opparbeidet seg milliardformuer.

New York Times og Bloomberg dokumenterte i 2012 hvordan tidligere statsminister Wen Jiabaos familie opparbeidet seg aksjer verdt 2,2 milliarder i forsikringsselskapet Ping An. Aksjene ble kjøpt før forsikringsselskapet ble børsnotert.

Kinesiske myndigheter svarte med å blokkere nettstedet til New York Times i Kina – og andre vestlige medier.

Ifølge «Panama Papers» har familiemedlemmer til minst åtte nåværende eller tidligere medlemmer av det kinesiske politbyrået kontrollert selskaper i skatteparadiser. Blant disse er svogeren til Kinas president Xi Jinping.

Mossack Fonseca har kontorer i Hong Kong som har vært kontaktpunkt for asiatiske klienter. En fullstendig oversikt over hvem som har hatt et klientforhold til selskapet er ikke kjent. Denne skal ifølge Asia Times publiseres i mai – sammen med eposter, dokumenter og bilder.

Skuespilleren Jackie Chan, skal i følge South China Morning Post ha hatt selskap i skatteparadis. Det samme gjelder rundt 500 indere, blant annet Bollywood-stjernen Amitabh Bachchan og hans svigerdatter. En av Indias mest beryktede gangstere har også hatt selskaper.

Statsministersønn i skatteparadis

I Malaysia har Wall Street Journal rullet opp en skandale rundt statsminister Najib Razak de siste månedene. Rundt seks milliarder kroner havnet på hans bankkonto i 2013.

I helgen ble det dokumentert at hemmelige overføringer fra Malaysia finansierte Hollywood-filmen «Wolf of Wall Street» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

Nå har navnet på den malaysiske statsministerens sønn dukket opp i «Panama Papers». Mohd Nazifuddin bin Mohd Najib skal ha fått etablert to selskaper via Panama-selskapet Mossack Fonseca.

I 2009 skal han ha blitt en av to styremedlemmer i selskapet Jay Marriot International, som ble etablert av Panama-selskapet på De britiske jomfruøyene. Det andre styremedlemmet var Ch'ng Soon Sen, som samtidig var direktør i et av Malaysias største eiendomsselskaper.

Etableringen av Jay Marriot International skjedde samme år som hans far ble Malaysias statsminister. Også et annet selskap ble etablert samme år. Dette har som mål å «hjelpe underpriviligerte barn i Malaysia».

Sønnen har de siste årene investert i selskaper innenfor energi, eiendom, infrastruktur, helsesektoren, finans, telekommunikasjon og miljø, ifølge en cv som ble offentliggjort under Midas Touch Asia-konferansen i fjor, hvor han deltok.

Han sier til International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som koordinerer etterforskningen av dokumentene, at det ikke har vært aktivitet i selskapene og at han har overført aksjene til partnerens søster.

De to største engelskspråklige malaysiske avisene New Straits Times og The Star har ikke publisert noe av innholdet fra lekkasjene. Det er det samme i kinesiske medier, med unntak av Hong Kong-avisen South China Morning Post.

- Meld dere frivillig

Australske skattemyndigheter våknet til lekkasjene på mandag morgen lokal tid og kastet ikke bort tiden og satte umiddelbart ned en arbeidsgruppe. De har igangsatt etterforskning av over 800 velstående australiere som har vært klienter av Panama-selskapet.

«Budskapet er krystallklart; skattebetalere kan ikke basere seg på slike hemmelige ordninger og tro at de skal forbli hemmelige. Vi vil benytte all informasjon vi får tilgang til», sier viseskattedirektør Michael Cranston i en uttalelse.

På New Zealand oppfordrer skattemyndighetene personer og selskaper som har etablert selskaper i skatteparadiser – og ikke oppgitt dette – om å melde seg.

«Det er bedre om de melder seg frivillig enn å bli straffet hardere hvis vi identifiserer disse på et senere tidspunkt», skriver avdelingsdirektør John Nash i skattedirektoratet på New Zealand til Reuters.

International Consortium of Investigative Journalists påpeker at det ikke er ulovlig å etablere selskaper i andre land.

«Disse funnene viser hvor dypt inngrodd og skadelig praksisen og kriminalitet er i offshoreselskaper», sier førsteamanuensis Gabriel Zucman ved University of California, Berkeley, som er ekspert på skatteparadiser og skjulte formuer, til konsortiet.

Markedene

Det er små bevegelser og liten aktivitet på de asiatiske aksjemarkedene på mandag. Børsene i Hong Kong, Taiwan og Kina holder stengt.

Les også: Kobles til brasiliansk skandale

 
DNB angrer på skatteparadishjelp

Nordea dras inn i gigantavsløring  

- 1600 ganger større enn Wikileaks  

Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.