Panama-avsløringene har begynt å få konsekvenser på flere områder. Ikke minst hagler kritikken mot politikerne.
Så også i Storbritannia.
Det har lenge vært kjent at diktatorer, oligarker, gangstere og skatteparadisselskaper nærmest har tatt over London sentrum med omfattende eindomskjøp (DN+). Vanlige folk har ikke lenger råd til å bo i byen, og de politiske partiene har knivet om å dempe prisgaloppen (DN+).
Her kan du lese om en norsk students boligjakt i London - en av verdens dyreste byer.
Nå har nye tall fra Panama-avsløringene kastet nytt lys over hva penger fra skatteparadiser betyr for eiendomsmarkedet i London.
Rundt 310.000 skatteparadisselskaper eier eiendom i London for rundt 170 milliarder pund (nesten 2000 milliarder kroner), hvorav rundt ti prosent er knyttet til advokatsfirmaet Mossack Fonseca, skriver nyhetsbyrået AFP.
- Men ikke London
Papirer fra de rundt 11,5 millioner lekkede dokumentene viser ifølge AFP for eksempel at emiren av Abu Dhabi, Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, alene besitter eiendommer i London verdt over 1,2 milliarder pund (14 milliarder kroner).
Journalist og forfatter Simon Jenkins er en sterk kritiker av utviklingen og kaller London for hovedstaden for «funny money», med henvisning til alle skjulte penger som hvert år investeres i eiendommer i byen.
- De fleste byer i verden er nådeløse overfor utlendinger som kommer med kofferter full av penger for å kjøpe eindommer. Men ikke London, skriver Jenkins blant annet i en artikkel i Evening Standard.
Men det er langt fra bare skatteparadisselskaper som kjøper eiendommer i London. Blant annet det norske Oljefondet har foretatt tunge eiendomsinvesteringer i byen. På slutten av 2015 slo imidlertid en ekspertgruppe alarm og anbefalte Oljefondet om å være forsiktig med å kjøpe mer eiendom nå. Årsak: Prisene er altfor øye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.