- Vi kommer ikke til å legge ned og begynne å dyrke bananer eller noe. Mennesker gjør feil. Det gjør også vi, og det gjør også vår compliance-avdeling. Men det er ikke normalen, sier partner og advokat Jürgen Mossack (68) i Panama-baserte Mossack Fonseca til The Wall Street Journal (WSJ).
I intervjuet fremgår det at advokatfirmaet mener det eneste lovbruddet som er blitt begått er hackingen av selskapets servere.
Nordmenn involvert
De omkring 11,5 millioner lekkede interne dokumenter viser at advokatselskapet har vært sentral i etableringen av en rekke postkasseselskaper i blant annet Panama og på Seychellene, dere flere angivelig skal være benyttet til å skjule formuer fra beskatning eller til å dekke over korrupsjon.
Både DNB og Nordea skal ha samarbeidet med Mossack Fonseca, og bistått sine klienter med å etablere selskaper i skatteparadiser som Seychellene, som først avslørt av Aftenposten.
Les også: Underskrifter knytter DNB-topper til Panama og Nordea dras inn i gigantavsløring
Anklager bankene
Jürgen Mossack mener advokatfirmaet ikke har gjort noe ulovlig ved opprettelsen av omkring 240.000 postkasseselskaper i lav- eller nullskatteregimer verden over, ifølge WSJ.
Han mener heller at bankene som har fungert som mellomledd - og som representerer kjøperne av postkasseselskapene - burde kontrollsjekket sine kunder bedre.
Advokatfirmaet kan ikke holdes ansvarlig for hva selskapene de selger brukes til, påpeker han.
Diskresjon
Jürgen Mossack, som er av tysk opphav, mener det også finnes mange gode grunner til å etablere såkalte «offshoreselskaper». Dette inkluderer å unngå dobbelbeskatning samt tilby diskresjon og beskyttelse fra vanskjøttede regimer og kriminelle, opplyser han til WSJ.
Skatteeksperter mener imidlertid at Panama er blant de mest lukkede landene i verden. Landet har også holdt igjen samarbeid med land som har presset på for større åpenhet omkring pengestrømmene, ifølge avisen.
Mossack venter få endringer av driften tross oppmerksomheten saken har fått. Han har ennå ikke blitt kontaktet av lokale myndigheter.
- Akkurat nå vil jeg si at dette ikke burde få konsekvenser, men jeg vil ikke si at det ikke kommer til å bli noen, sier han.
Følg DNs løpende dekning av Panama-lekkasjene HER
Les også: Økokrim: Korrupsjonsloven er for svak
150 mister jobben i Rolls-Royce i Norge
Mistet 4000 kunder etter offshore-endringer
DNB varsler om milliard-effekt i regnskapet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.