Den nordiske storbanken Nordea er i hardt vær etter en omfattende lekkasje om bruk av anonyme postkasseselskaper i skatteparadiser.
Nordea skal ha tilbudt sine mest formuende kunder å opprette postboksselskap i skatteparadiser for å unndra skatt, skriver svenske SVT.
Nordea har tatt sterk avstand fra karakteristikken som «en leverandør av selskapskonstruksjoner som skal gjøre at man slipper unna skatt.»
Statsledere, politikere, milliardærer, banker og selskaper fra hele verden trekkes inn i en omfattende dokumentlekkasje som knyttes til skatteparadiser og hemmelighold - omtalt som «Panama papers»
Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene
Full gjennomgang
Området i Nordea som skal ha drevet med dette, «private banking»-seksjonen, har ligget under forretningsområdet «Wealth Management», bekrefter Nordeas pressesjef Christian Steffensen. Dette området har siden 2007 vært ledet av nordmenn.
- Fra juni 2007 og til 1. februar 2016 var Gunn Wærsted (61) konserndirektør med ansvar for dette området.
- Fra 1. februar i år overtok Snorre Storset (43) dette området.
Nordeas informasjonsavdeling melder til DN at Storset ikke har anledning til å stille til intervju om saken mandag.
Gunn Wærsted har ikke besvart DNs gjentatte henvendelser mandag.
Pressesjef Christian Steffensen i Nordea Norge sier banken nå går en ekstra runde etter de nye opplysningene.
- Nordea gjennomfører i dag en full gjennomgang av alle forhold knyttet til kunder som har hatt selskaper hos Mossack Fonseca, sier Steffensen.
- Vi gjør dette for å være helt sikre på at alt har skjedd etter gjeldende lover og regler, sier han.
Han sier banken ikke har leid inn hjelp for en slik gjennomgang.
Christian Steffensen opplyser at også nordmenn har fått hjelp til å opprette selskaper i skatteparadiser.
- Men det er snakk om veldig få, per nå vet vi ikke eksakt antall, sier han.
Steffensen sier Nordea også har fått hjelp fra andre advokatfirmaer enn Mossack Fonseca, men at det ikke er snakk om i samme omfang.
Styremedlem post mortem
Den danske avisen Politiken skriver at Nordea har vært blant de mest aktive bankkundene hos advokatfirmaet Mossack Fonseca. Politiken skriver at Nordea siden 1977 har opprettet minst 369 anonyme selskaper for kunder, tilsvarende en 11. plass på listen over 543 banker som er eller har vært kunder hos advokatfirmaet.
Avisen skriver også at Nordea bestilte dokumenter med falske datoer. I følge Politiken og Danmarks Radio (DR) var også at et Nordea-selskap sto oppført med et styremedlem som hadde vært død i åtte år. Dokumentene skal også vise at hun tilsynelatende har underskrevet papirer tre år etter at hun døde.
Det svenske finanstilsynet Finansinspektionen medgir overfor SVT at de har blitt tatt på sengen av opplysningene.
Ifølge nyhetsbyrået Direkt skal svenske Finansinspektionen ha kontaktet myndighetene i Luxembourg om Nordeas rolle i den såkalte Panama-avsløringen, og viser til Reuters. Det svenske finanstilsynet ser "alvorlig" på opplysningene, melder Bloomberg ifølge Direkt.
Nordea tar avstand
I en pressemelding søndag skriver Nordea at banken siden 2009 har tatt ekstra forholdsregler for å forhindre skatteundragelse. Bank sier den følger lover og regler på dette området.
«Vi vil ikke akseptere å bli misbrukt til skatteundragelse», skriver banken.
Banken skriver også at den fraråder de fleste kundene fra å bruke selskaper i skatteparadiser.
«Vi aksepterer under ingen omstendigheter konstruksjoner som ikke er gjennomsiktige i forhold til de relevante skattemyndigheter», heter det.
Ifølge meldingen iverksatte Nordea International Private Banking i Luxembourg mot slutten av 2009 tiltak som ifølge banken var «utover det regelverket krevde», for å sikre at alle kundenes beholdninger og inntekter på konto ble rapportert til skattemyndighetene.
«For å sikre at virksomhet i Luxembourg knyttet til utenlandsk-registrerte selskaper er fullstendig i overenstemmelse med lover og regler og våre policyer, kommer vi til å gjennomgå alle disse strukturene på nytt.», heter det videre i meldingen.
- Øker risikoen for skatteunndragelser
- Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, uttaler skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding mandag.
Les mer: - Øker risikoen for skatteunndragelser
Han understreker i meldingen at det verken er forbudt eller kriminelt å ha penger eller virksomheter i utlandet.
- Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier Holte.
Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene
Les mer på DN.no:
Asia i dag: Panama-lekkasjer ryster verden
DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer
Kobles til brasiliansk skandale
DNB angrer på skatteparadishjelp
Nordea dras inn i gigantavsløring
- 1600 ganger større enn Wikileaks
Har du fått med deg dette?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.