Foreløpig er det ikke grunnlag for å sette i verk etterforskning av DNB eller privatpersoner i kjølvannet av Panama-avsløringene..
– Foreløpig er det ikke kommet noen opplysninger i denne saken som tyder på at det foreligger straffbare handlinger. Det er noe Aftenposten flere ganger også har understreket, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til NTB.
Nordeng er avdelingsleder for blant annet skatte- og avgiftskriminalitet og sier det må være mistanke om det har skjedd noe straffbart for at Økokrim skal ta etterforskningsskritt.
Les også: Nordea dras inn i gigantavsløring
– Per nå er ikke det tilfelle. Det er etter det vi kjenner til, ikke noe som tyder på at det er blitt tilrettelagt for skattesvik, sier Nordeng.
Beredskap
Økokrim er ikke ukjent med at banker har tilrettelagt for at kunder kan plassere penger i skatteparadiser, og har sett lignende lekkasjer tidligere. Forskjellen er at det tidligere har vært myndighetene som har fått tak i dokumentene. Nå er det mediene som sitter på dokumentasjonen.
Les også: DNB angrer på skatteparadishjelp og DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer
Økokrim visste ingenting om «Panama Papers»-avsløringen før Aftenposten slapp nyheten i Norge søndag kveld. Nå er Økokrim i tett dialog med skatteetaten.
– Vi har tatt kontakt med skatteetaten i tilfelle det skulle dukke opp opplysninger om at noen har gjort noe straffbart. Dermed har vi nødvendig beredskap i tilfelle vi må se på om det er noe som bør etterforskes. Vi har prøvd å etablere en kortest mulig linje mellom oss og skatteetaten dersom det skulle være noe, sier Nordeng.
– At det faktisk blir tilbudt slike tjenester i inn- og utland, har vi meldt om i våre trusselvurderinger tidligere også. Det er ikke noe som er fremmed for oss, sier Nordeng og understreker at praksisen gir grunn til bekymring.
Hvitvasking og skattesvik
Når det gjelder enkeltpersoner og selskaper, er det to ulike typer lovbrudd Økokrim ser for seg som kan det teoretisk kan bli aktuelt å etterforske.
– Det ene er om pengene er ervervet ved straffbare handlinger, det vil si at de kommer fra en eller annen kriminell aktivitet. Da er det snakk om hvitvasking. Eller det kan faktisk være snakk om lovlige inntekter, men pengene kan være holdt skjult fra norske skattemyndigheter. Da er det snakk om skattesvik, sier Nordeng.
Han understreker samtidig at pengene i begge disse tilfellene han ha blitt oppgitt i Norge, og at de bare er valgt oppbevart andre steder. Dette er en problemstilling skatteetaten har vært oppmerksom på lenge.
– Det er i det øyeblikket det er et misforhold her, at man må se nærmere på saken, sier Nordeng.
Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene
Les også:
Skatteprofessor: – Innsyn i skatteparadiser er ikke nok
Islands statsminister: – Vil ikke gå av
Putin: Panama-dokumentene er laget for å sverte oss
Kobles til brasiliansk skandale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.