- Betingelsen for frivillig retting er at man kommer frivillig til skattemyndighetene. På generelt grunnlag kan vi si at når vi er kjent med at skattyter er blitt advart om medieoppslag, så vil det påvirke vår vurdering av om skattyter kommer frivillig eller ikke, sier Jan Magnus, som er direktør for rettsavdelingen i Skatteetaten.
Les også: Luxembourg fikk styre alene (DN+)
Ved hjelp av hemmelige dokumenter lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har Aftenposten de siste dagene avslørt hvordan DNB har hjulpet formuende kunder med å sluse penger til skatteparadiset Seychellene.
DN Direkte: Panama-avsløringene
Det er ikke i seg selv ulovlig å ha kontoer i skatteparadis, men det er en metode som kan brukes for å gjemme unna penger fra skattemyndigheter eller skjule reelt eierskap i selskaper.
Gir mulighet for å slippe tilleggsskatt
Aftenposten har skrevet om hvordan DNB i Luxembourg kort tid før de siste dagers avsløringer sendte brev til eierne av postkasseselskapene og fortalte dem om mulighetene for skatteamnesti.
Skatteamnesti - eller frivillig retting, som Skatteetaten kaller det - går ut på at skattytere som frivillig oppgir opplysninger om tidligere inntekt eller formue kan slippe straff i form av tilleggsskatt.
Les også: Vil sjekke DNB-kunders ligninger
«Det er skattyters tro på at han eller hun uoppfordret bidrar til å bli riktig lignet, som er avgjørende for om det foreligger frivillig retting.», skriver Skatteetaten i en klargjøring som ble sendt ut tirsdag.
Muligheten for skatteamnesti har eksistert i mange år, men ble først tatt aktivt i bruk i 2007, opplyser Skatteetaten.
Men som det fremgår av uttalelsene fra direktør Jan Magnus i Skatteetaten, er det langt fra sikkert at det hjelper Luxembourg-kunder hos DNB om de nå melder seg for skattemyndighetene med eventuelle skjulte formuer.
- Toget har gått
Advokat Bengt Erik Waldow i Lund & Co Advokatfirma AS i Oslo løftet frem problemstillingen om skatteamnest i et blogginnlegg tirsdag. Han er klar på at det nå er for seint for DNBs skatteparadiskunder å be om amnesti.
- Etter at det kom i Aftenposten gikk i hvert fall toget, men jeg mener også at muligheten ble borte da DNB advarte kundene gjennom brevet de sendte, sier Waldow.
Siden Aftenposten først omtalte DNB-saken søndag kveld, har skattemyndighetene fattet interesse for saken. DNB har også uttalt til NRK at de vurderer å navngi kundene overfor Skatteetaten.
«Det er (altså) rimelig åpenbart at kontrolltiltakene som nå er iverksatt i høyeste grad var påregnelige for mottakerne da de leste brevet. Det betyr at mottakerens mulighet til selv å frivillig rette likninger for tidligere år ble ødelagt av selve brevet!», skriver advokat Waldow på sin blogg.
Les mer om Panama-lekkasjene på DN.no:
Island våkner til full forvirring
Eva Joly: – DNB bør etterforskes
Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen
Underskrifter knytter DNB-topper til Panama
Siv Jensen må svare om banktilsyn etter Panama-avsløringer
- Flere enn statsministeren må gå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.