Sammen med 100 internasjonale medier kommer Aftenposten til å publisere en rekke saker basert på de såkalte Panama Papers i tiden fremover. Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har via en hemmelig kilde fått tilgang på 11 millioner dokumenter som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.
Dokumentene som er lekket stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har bistått personer med å opprette selskapsstrukturer i skatteparadis.
- Det er en lekkasje av dokumenter og kommunikasjon som kaster lys på investeringer gjort i ulike skatteparadiser med særlig vekt på, offshoreselskaper, såkalte postboksselskaper. Disse selskapene til hensikt å gjøre det vrient å finne eierne og hvor penger kommer fra og ender opp. Denne lekkasjen har gitt oss tilgang på informasjon som kaster lys over disse problemstillingene, sier Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen til DN.
- Hva kan du si om kilden til lekkasjen?
- At kilden er anonym. Jeg kan ikke si så mye mer om kilden. Aftenposten har ingen planer om å offentliggjøre dokumentene som en bolk. Vi vil bruke dokumentene der det er av stor interesse for offentligheten, men her er det også mye privat og helt legitim informasjon.
BBC, som er ett av mediene som bringer lekkasjene, opplyser at de ikke kjenner identiteteten til kilden bak Panama Papers.
Islands statsminister trekkes inn
Blant avsløringene er informasjon om et hemmelig nettverk av banker, selskaper og personer i den russiske president Vladimir Putins innerste sirkel som skal ha beriket seg selv og skaffet seg innflytelse i russiske bedrifter via skatteparadiser. Panama Papers skal også vise at den skattesviktiltalte fotballstjernen Lionel Messi tok kontrollen over et selskap i Panama kort tid etter at Messi og hans far i 2013 ble siktet av spanske myndigheter for skatteunndragelse via selskaper i andre land. Lekkasjene gir også nye detaljer om korrupsjonssaken mot Det internasjonale Fotballforbundet (Fifa) i Sveits og USA.
De lekkede dokumentene skal også avsløre de hemmelige skatteparadisselskapene til flere statsledere. Statsministeren på Island, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, er blant de som trekkes inn. Tidligere denne uken har islandske medier skrevet at finansministeren og innenriksministeren på øyriket skal være blant navnene som avsløres gjennom Panama Papers. Statsminister Gunnlaugsson har uttalt til islandsk radio at han hverken har brutt juridiske eller moralske regler.
Videre har han uttalt at pengene ikke var «gjemt vekk» i et skatteparadis, fordi alle verdiene ble oppgitt i Island, skriver Morgunbladid.
Les også: Paradisselskap kan velte statsminister
- Større enn Wikileaks
Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen forteller at lekkasjene kan sorteres i tre kategorier.
- Den første er ren kriminelle virksomhet med hvitvasking av narkotika, skattesvik og terrorfinansiering. Deretter vil vi se på hvordan politikere og maktutøvere med høy offentlig profil muligens snakker varmt om internasjonal lovgivning for å få et transparent skattesystem men selv sitter på godt skjulte verdier i postkasseselskaper. For det tredje håper jeg avsløringene vil gi innsikt i svakheten ved nasjonale systemer og kunne skape en bedre diskusjon om hvordan vi får bedre internasjonalt lovverk knyttet til skatt, hvitvasking av penger og så videre. Så får vi se.
- Hvor lenge har Aftenposten jobbet med dette materialet?
- Vi har jobbet siden sensommeren i fjor med et lag på fem-seks kjernejournalister til å begynne med, og har deretter koblet på flere. Aftenposten samarbeider med opptil 400 journalister i andre internasjonale medier og har kalt dette en journalistisk dugnad. Arbeidsformen er ny, og den er nødvendiggjort både av kompleksiteten av materialet og størrelsen. Panama Leaks omfatter mer enn 11 millioner dokumenter som det ville tatt mange år å lese. Selve lekkasjen er 1600 ganger større enn Wikileaks.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.