Hellas' statsminister George Papandreou sier han har droppet planen om å holde folkeavstemning rundt den seneste EU-avtalen for Hellas etter at lederen av landets største opposisjonsparti sa han vil støtte pakken.
Det melder nyhetsbyrået TDN Finans og viser til en melding fra Associated Press som har to offisielle kilder nær Hellas' statsminister George Papandreou.
En av kildene sier også at Papandreou ikke vil gå av som statsmister til tross for økende press, og at han vil avvente fredagens tillitsvotum.
Den greske regjeringen er også villig til å diskutere opposisjonens krav om en samlingsregjering, sier en regjeringstalsmann ifølge NTB. Hvis partiene blir enige, betyr det at folkeavstemningen om EUs krisepakke avlyses, ifølge talsmannen.
Den konservative opposisjonen i Hellas støtter opp om EUs krisepakke og krever nyvalg. Antonis Samaras i Nytt demokrati mener at statsminister Giorgos Papandreous regjering straks bør gå av.
- Vi ønsker Nytt demokratis avgjørelse om å støtte avtalen velkommen, sier regjeringstalsmann Ilias Mossialos om støtten til krisepakken.
– Når det gjelder de andre forslagene, er vi klare til å diskutere dem seriøst med tanke på landets beste.
Den greske regjeringen holdt torsdag ettermiddag et krisemøte etter at flere medlemmer av regjeringspartiet PASOK gikk ut og truet med å stemme for et mistillitsforslag mot regjeringen.
30 folkevalgte, blant dem flere fra Papandreous eget parti, har skrevet et åpent brev med krav om at det dannes en samlingsregjering, holdes nyvalg, og at den planlagte folkeavstemningen om EUs krisepakke blir avlyst.
Vil samarbeide
Statsminister George Papandreou i Hellas sier han og lederen av landets størst opposisjonsparti, Antonis Samaras, vil arbeide sammen og at dette samarbeidet betyr at det ikke er behov for noen folkeavstemning.
Det opplyser han i en epost torsdag, ifølge Bloomberg News.
Papandreou sier videre han er fornøyd med at Samaras parti, Nytt demokrati, vil stemme for krisepakken som partene ble enige om på EU-toppmøtet 26. desember, skriver TDN Finans.
Videre sier statsministeren han vil diskutere overgangsregjeringsforslag.
Den greske regjeringen var helt på randen av sammenbrudd torsdag, ifølge flere internasjonaler nyhetsmedier. Spekulasjonene gikk på at statsminister Giorgos Papandreou ville bli presset til å trekke seg i løpet av dagen på grunn av planene om å legge EUs krisepakke ut for folkeavstemning.
Gikk ut mot statsministeren
Finansminister Evangelos Venizelos tidligere i dag gikk ut mot statsministerens forslag om folkeavstemning.
- Hellas' plass i eurosonen er en historisk erobring gjort av det greske folk, som det ikke kan stilles spørsmål ved. Dette kan ikke avgjøres av en folkeavstemning, sa finansminister Venizelos tidligere i dag.
Nyhetsbyrået Dow Jones Newswires skriver torsdag at Papandreou vil gå av som statsminister i løpet av dagen og viser til meldinger, ifølge TDN Finans. Byrået skriver også at en ikke-navngitt minister i den greske regjeringen som sier at forslaget om folkeavstemning er trukket tilbake.
Samlingsregjering
Flere representanter tar til orde for en midlertidig samlingsregjering før nyvalg. Enda en av regjeringspartiets parlamentarikere gikk torsdag ut og sa hun ikke vil stemme for regjeringen i fredagens planlagte tillitsvotering.
- Statsminister Papandreou tilhører fortiden, sier Dimitris Lintzeris, som representerer regjeringspartiet PASOK. Han er ikke den eneste partifellen som nå går ut offentlig mot Papandreou.
Eva Kaili, også hun parlamentsmedlem for PASOK, går samtidig ut og sier at hun ikke vil støtte sin egen regjering i den kommende avstemningen.
Dermed har ikke Papandreou lenger et flertall i nasjonalforsamlingen, hans støtte hadde torsdag formiddag krympet til 150 av de 300 representantene.
- Det blir trolig ikke noe tillitsvotum fredag. Det jobbes nå med en ny regjering, som kan være klar allerede de neste timene. Her skjer det ting minutt for minutt, sier journalist Angeliki Boubouka i avisa Eleftherotipia til NTB.
- Vi er midt i en tornado her. Statsministeren har kalt inn til ekstraordinært møte i kabinettet nå klokka 12. Og senere møter han partifellene i nasjonalforsamlingen, legger hun til.
Euroavstemning
Hva det greske folk skal spørres om i den varslede folkeavstemningen, er usikkert, men statsminister Papandreou har slått fast at utfallet i realiteten vil avgjøre om Hellas skal kvitte seg med euroen.
- Det dreier seg om hvorvidt vi ønsker å bli værende i eurosonen eller ikke, sa Papandreou onsdag.
Venizelos ble angivelig ikke informert før den greske statsministeren kom med sitt utspill om folkeavstemning.
- Venizelos visste ingenting om folkeavstemningen. Det eneste han hadde kjennskap til, var tillitsvotumet, opplyste en gresk regjeringskilde tidligere i uken. (©NTB)
Les også:
<b>Ultimatum til Hellas</b>
- Hellas må si ja eller nei til euroen
<b>- Papandreou med farlig spill</b>
Tror Italia snart er bankerott
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.