Som eneste kvinne av 58 talere på torsdagens program skulle Linn Cecilie Moholt (37) presentere familieselskapet Karsten Moholt as på Paretos olje- og gasskonferanse i Holmenkollen. Men i stedet var det markedsdirektør Steffen Bie Paulsen (39) som dukket opp.
- Vi har en så enorm pågang av ordre for tiden, så jeg måtte rett og slett ta meg av kunder i stedet for å reise på konferanse, sier Moholt på telefon fra Bergen.
Dermed ble dagen uten en eneste kvinnelig taler. Det synes ikke Moholt noe særlig om.
- Det er jo påfallende, det er ikke tvil om det. Det er viktig å komme ut med informasjon, og stå frem på forskjellige arenaer for å vise at vi kvinner har en rolle der vi også, sier Moholt.
1,5 prosent kvinnelige talere
Fredag skriver Dagens Næringsliv at av 138 talere på årets Pareto-konferanse var bare to kvinner. På programmet var det oppført fire, men dette ble halvert da både Moholt og børsdirektør Bente Landsnes måtte melde avbud. Knappe 1,5 prosent av talerne var dermed kvinner.
- Vi kan ikke gjøre noe med det, sier Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge, som viser til at de inviterer selskaper som selv får velge hvem som skal representere dem.
Også blant deltakerne var det vanskelig å finne kjoler blant hordene i dress og slips. Av 1700 deltakere var rundt 130 kvinner, altså drøye syv prosent, opplyser Pareto Securities. Men dette inkluderer journalistene, der kvinner i mye større grad var representert.
Les Eva Grindes kommentar: Kvinne-glammet (+)
Se videoen "- Har dere sett noen kvinner her?" øverst i saken.
- Grell kontrast
- Denne Pareto-konferansen står i grell kontrast til den hverdagen jeg opplever, sier Maria Moræus Hanssen, administrerende direktør i oljeselskapet GDF Suez E&P Norge.
Hun deltok ikke på årets konferanse, men var der ifjor, og mener det er en forskjell på operatørselskapene, og de børsnoterte rigg- og leverandørselskapene.
- I de børsnoterte selskapene er kvinnene underrepresentert. Det ligger en viss treghet i systemet, sier Moræus Hanssen, som ikke mener det er umulig for å kvinner å nå helt til topps i denne typen selskaper.
- Jeg er ikke en av dem som sier at glasstaket ikke eksisterer. Men man ser jo at glasstaket er i ferd med å slå sprekker, sier hun.
- Fantasiløst
- Åja, dette er verdens mest konservative bransje, tenker jeg av og til.
Det sier oljedirektør Bente Nyland. Hun er også overrasket over at det er så få kvinner både på taler- og deltakersiden på Pareto-konferansen, fordi hun møter mange dyktige kvinnelige ledere i hverdagen.
- Jeg tenker at dette er fantasiløst, for det er nok av dyktige damer i bransjen som kunne holdt innlegg, sier Nyland.
Fordel med kvinner
Linn Cecilie Moholt tror utdanning og informasjon, ikke kvotering, er løsningen for å få flere kvinnelige ledere i offshorebransjen. Men det er ikke bare negativt å skille seg ut, sier hun.
- Når man er kvinne i en veldig mannsdominert bransje, så blir man synlig. Det er sikkert en fordel. Det er enklere for menn å huske en av få kvinner enn det er for en kvinne å huske én av veldig mange menn, sier Moholt, og får støtte fra Moræus Hanssen.
- Hvis du ønsker å skape oppmerksomhet rundt ditt eget selskap i en slik forsamling, så er det nok en god idé å sende en av de flinke kvinnene man faktisk har i ledelsen, sier hun.
Les også:
Håpet one night-stand med telemarkingville gi rekordbillig boliglån i Telemark-bank
- Norges laveste fastrente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.