–En helt uakseptabel oppførsel.
Det er karakteristikken shippinggründer Herbjørn Hansson i Sandefjord gir av Pareto Securities’ opptreden etter at meglerhuset dukket opp som tilrettelegger da John Fredriksens børsnoterte supplyskipsrederi Deep Sea Supply skulle hente inn penger. Rederiet, der Fredriksen gjennom Hemen Holding eier 35,1 prosent av aksjene, henter inn 200 millioner dollar for å delfinansiere kjøpet av ti supplyskip.
«Svært overraskende»
I helgen ble det også kjent at Hanssons nyskapning Nordic American Offshore skulle trykke 5,8 millioner nye aksjer i forkant av at offshoreserviceskipsrederiet noteres på New York-børsen. Men til tross for at Pareto var en av hovedtilretteleggerne da rederiet ble etablert og hentet penger i november ifjor, er ikke det norske meglerhuset med på listen over dem som står bak den siste kapitalutvidelsen. Nordic American har nemlig kuttet ut Pareto, fordi Hansson mener det er uhørt at meglerhuset påtar seg oppdrag med å samtidig hente inn penger til to konkurrerende rederier.
– For få dager siden fikk vi beskjed fra Pareto om at meglerhuset hadde sagt ja til å gjøre kapitalutvidelsen i Deep Sea Supply. Det var svært overraskende, tatt i betraktning at vi har samarbeidet nært med Pareto Securities om etableringen av Nordic American Offshore, og at det hele tiden har vært klart at vi skal hente mer penger i forbindelse med den planlagte noteringen i USA, sier Hansson.
Pareto tilrettela sammen med DNB i november for en kapitalutvidelse på en kvart milliard dollar i Nordic American Offshore.
Hansson sier at han fikk inntrykk av at Pareto ønsket å kjøre begge plasseringene parallelt, og tilføyer at det «selvsagt var helt uaktuelt for Nordic American Offshore».
– For oss var dette en klar interessekonflikt. En slik oppførsel fra et meglerhus’ side er helt uakseptabel.
– Så dere kastet ut Pareto som medtilrettelegger?
– Om Pareto ble hevet ut eller trakk seg er en smakssak. Realiteten er at vi ikke kan samarbeide om et slikt oppdrag med et meglerhus som parallelt skal gjennomføre en betydelig kapitalutvidelse i et konkurrerende rederi, sier Hansson.
Vil ikke kommentere
Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge vil ikke snakke med DN på telefon om saken, og svarer kun følgende på Hanssons kritikk i en epost:
«I verdipapirforetak oppstår fra tid til annen interessekonflikter mellom kunder. Dette krever vanskelige avveininger mellom kryssende interesser. Vår konkrete håndtering av interessekonflikter mellom kunder, kan vi dessverre ikke kommentere.»
Administrerende direktør i Deep Sea Supply Management i Arendal, Finn Amund Norbye, sier til DN at selskapet kontaktet Pareto om kapitalutvidelsen «for et par uker siden». Heller ikke han ønsker å uttale seg om Hanssons kritikk av Pareto.
– Det har jeg ingen kommentar til, sier Norbye på telefon.
Han regner med at kapitalutvidelsen på 200 millioner dollar er fulltegnet innen fristen selskapet har satt ved slutten av handledagen i New York tirsdag.
Etter at Pareto forsvant som en av de fire hovedtilretteleggerne for emisjonen i Hansson-rederiet, rykket DNB Markets opp og inntok denne plassen. De øvrige tre hovedtilretteleggerne er Morgan Stanley, J.P. Morgan og Credit Suisse.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.