– Den ligner veldig på en Macbook Air, sier Kari Anne Lyngseth, som sitter utenfor klesbutikken Babel på Grünerløkka i Oslo, der hun jobber.
Maskinen hun får prøve er slett ikke en Mac, og heller ikke en Windows-pc. Det er en Chromebook, en nett-pc med Google-programvare. Disse maskinene har kommet for salg i norsk versjon, og de skiller seg klart fra både Mac og Windows-maskiner. Det blir klart, helt fra man skrur den på.
Det går seks sekunder, så er Chromebooken fra Toshiba til 3300 kroner klar til bruk. En Windows-maskin med nøyaktig samme prosessor og omtrent samme pris brukte 30 sekunder i DNs test. Selv lynraske ultrabøker og Mac-er til 9-10.000 kroner bruker dobbelt så lang tid.
– Forskjellen øker etterhvert, for Chromebooken blir ikke tregere med tiden, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef for data i Elkjøp.
Rå, med begrensninger
I en annen test gjør også Toshibas Chromebook det glitrende. Den klarer å kjøre en tung Youtube-video i maksimal oppløsning (1080p), mens Windows-pc-en til samme pris og med samme prosessor knapt takler den laveste oppløsning. Dessuten veier den bare 1,5 kilo, mens Windows-varianter til samme pris gjerne veier 50 prosent mer.
Men Chromebøkene kan ikke alt. Egentlig er de bare laget for å drive en nettleser. De har nesten ikke lagringsplass, og maskinvaren er omtrent like beskjeden som prisen. Men de er effektive, og kraften ligger ikke i selve maskinen, men i alle tjenestene man får tilgang til via nettet.
– Chromebook er ikke for alle, men de er svært enkle å bruke, raske og passer for dem som ikke trenger tung datakraft lokalt – som er de fleste av oss, sier Rosenlind.
Rosenlind mener små bedrifter og studenter og eldre vil ha glede av disse maskinene. Han nevner dataspill, videoredigering og tung billedbehandling som oppgaver de ikke gjør så godt.
Her står kampen
Mange programmer finnes dessuten bare for Windows. Hvis man er avhengig av et slikt program, og det ikke finnes smarte omveier, så må man velge noe annet. Men trenden går mot at stadig flere programmer ligger på nett og ikke på maskinen. Det er også Microsoft helt klare på. De deler nå ut heftige 1000 GB lagringsplass i skyen til alle bedriftskunder som abonnerer på Office 365, som er nettskyversjonen av Office-pakken. Det kan holde til minst 100.000 bilder i fin oppløsning.
– Skyen er nervesystemet som holder alt sammen, sier Børge Hansen, teknologidirektør i Microsoft Norge.
Microsoft har tidligere dominert pc-industrien med operativsystemet Windows, og det kan derfor virke overraskende at de nå lager mobiltelefoner med Googles Android-system i direkte konkurranse med Windowsmobiler.
Målet er å lede brukeren inn i Microsofts verden på nett – så du blir bruker av deres såkalte «økosystem» av tjenester og dingser. Kampen står mellom gigantene Microsoft, Google, Amazon og Apple.
– Krigen mellom de store økosystemene er mer interessant enn om operativsystemet heter IOS, Android eller Windows, sier Hansen.
Chromebook er også et eksempel på dette. Systemet leder deg rett inn i Googles epost, kontorpakke, videotjeneste, nettleser, nettlagring, og mye annet. Dette er en maskin som trives best i Googles verden.
Gammel tanke – nye farger
Chromebook tar nettkonseptet lenger enn Microsoft, for her foregår alt i nettleseren. Du kan fremdeles bruke mange sentrale programmer uten å være på nett, men de fleste installasjoner går på et øyeblikk. Programmene blir nemlig ikke lastet ned og installert – du legger bare til en lenke til skytjenesten.
Konseptet med enkle maskiner knyttet til en kraftig sentral er slett ikke nytt.
– Historien gjentar seg, bare i flere farger, sier Hansen i Microsoft.
De nye fargene består i langt bedre tilgang på raske nett, ikke minst mobilt internett, samt at nettleserne nå takler stadig mer avanserte oppgaver. Resultatet er at vi blir stadig mindre knyttet til hver dings, enten det er nettbrett, pc eller mobil – og mer til tjenestene.
– Mobilitet er det viktigste. Du skal kunne bruke flere enheter og velge den enheten du vil, men alt er knyttet sammen gjennom skyen, sier Hansen.
LES OGSÅ: It-konsulent dømt til to års fengselstraff for lønnstyveri
Her steg boligprisene 18,5 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.