I en lengre artikkel om utviklingen i norske boligpriser og gjeldsnivå, skriver Bloomberg News at Finanstilsynet og andre myndigheter advarer om behovet for strengere bankregler.
Det amerikanske nyhetsbyrået skisserer tilstanden i den norske økonomien. Der kommer det frem at boligprisene har steget med 9,4 prosent de siste 12 månedene, og at norske husholdninger har stadig mer gjeld.
- Dess mer forgjeldet husholdningene blir og jo høyere boligprisene stiger, jo større et faren for en tilbakegang, sier Finanstilsynets nye toppsjef Morten Baltzersen i intervjuet med Bloomberg.
- Jeg er ikke i en situasjon der jeg kan konstatere at det er en boble, men jo lengre denne utviklingen holder på, jo lengre den går, dess større er risikoen for en boble, sier han.
Bloomberg skriver at Oljefondet har skjermet Norge fra de verste delene av Europas gjeldskrise. Artikkelen trekker frem at Norge har Europas laveste arbeidsledighetsnivå, noe som er med på å smøre kredittetterspørselen og presse eiendomsprisene oppover. Dette blir forsterket av at Norges Bank holder renten nær rekordlavt nivå, skriver Bloomberg.
Sentralbanken estimerer at forbrukernes gjeldsbyrde vil stige til mer enn 204 prosent av husholdningenes disponible inntekt neste år - det høyeste nivået siden 1988 - om ikke enda lengre.
Utlandet begrenser handlingsrommet
Ettersom den globale gjeninnhentingen i verdensøkonomien lar vente på seg, tror analytiker Bjørn-Roger Wilhelmsen hos First Securitites at Norges Bank blir tvunget til å se langt etter renteøkninger før neste år.
- Rentene i utlandet har falt betydelig, noe som begrenser manøvreringsrommet til Norges Bank, skriver han i et notat.
Og i mellomtiden øker nordmenns gjeldsnivå til Finanstilsynets og finansministerens bekymring. I fjor prøvde myndighetene å kjøle ned boligmarkedet ved å innføre anbefalte retningslinje som skulle begrense lånegraden til 90 prosent av boligens verdi.
Nå vurderer tilsynet om de eksisterende virkemidlene er nok eller om de burde være strengere.
- Belåningsgrad er et sentralt parameter. Det eksemplifiserer en av virkemidlene som vi vil evaluere, sa han og la til at nye standarder kan bli gjort bindende.
Sigbjørn Johnsen har også engasjert seg og møtte nylig bankenes toppsjefer for å diskutere behovet for strengere utlånsregler.
Risikovekting
Om myndighetene velger å ikke stramme inn bankenes utlån direkte, har de et annet alternativ. Ved å endre risikovektingen av boliglån i bankenes balanse, kan de likevel tvinge bankene til å ta høyde for økt fare for mislighold. I dag vektes boliglån som relativt sikre engasjementer når man vurderer bankenes kjernekapital. Dette kan endres slik at det blir dyrere for bankene å ha såpass stor andel av sin utlånskapital knyttet til boligsektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.