Det John Fredriksen-dominerte brønnteknikkselskapet Archer legger bak seg brutalt 2012 der fasit ble over to milliarder kroner i minus, ifølge kvartalsrapporten som ble offentliggjort torsdag kveld.

Selskapets underskudd før skatt var på 365 millioner dollar av driftsinntekter på 2,2 milliarder dollar, sammenlignet med et underskudd på 62,5 milioner dollar før skatt av driftsinntekter på 1,85 milliarder dollar i 2011.

Prispress
Året, og ikke minst fjerde kvartal, var karakterisert av fortsatt prispress og svak utnyttelsesgrad i både Nord- og Sør-Amerika.


kke mottatt lønn

Innløsningskursen var basert på tredagerssnittet i månedsskiftet februar/mars i fjor, 14,86 kroner.

Dermed lå Halvorsen an til å kunne putte én million kroner i lommen for hver krone aksjen steg med ham i førersetet.

Istedet har aksjekursen rast.


Onsdag sluttet Archer til 5,9 kroner.

Det er ikke kjent hvilke annen lønn og inntekter Halvorsen har hatt fra Fredriksen-systemet i løpet av året.


Med toppjobben i Seadrill kan han imidlertid se frem til flere millioner i året.

Halvorsen ble også tildelt 116 .000 Archer-aksjer og én million opsjoner i emisjonen på 250 millioner dollar som ble gjort 8. februar i år.

Det ga seg utslag i svake resultater i perioden (se tabell).

Selskapet hadde på forhånd varslet et resultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 30 millioner dollar i fjerde kvartal inklusive 13 millioner dollar i spesielle kostnader. Det var en betydelig svekkelse fra et ebitda-resultat på 82 millioner dollar i fjerde kvartal 2011.

Inntektene var varslet til 537 millioner dollar.

Ser bedre første kvartal
Archer lover imidlertid bedre takter for første kvartal 2013 selv om inntektene i kvartalet ventes lavere på grunn av svake markeder i Sør-Amerikan og Nordsjøen, og tross noe sterkere marked i Nord-Amerika innen "Pressure pumping".

"Sammenlignet med en EBITDA på 29,5 millioner dollar i fjerde kvartal 2012, venter vi et økt EBITDA-resultat i første kvartal 2013, selv om marginene i Nord-Amerika holder seg nede med fortsatt press på prisene", heter det.

Trygg på avtale i Argentina
Archer er i diskusjoner med flere større aktører i Argentina, som vil få selskapets 15 rigger tilbake i produksjon over de neste månedene. Selskapet er trygg på at en avtale vil bli inngått før utgangen av første kvartal 2013.

I Nordsjøen venter Archer at inntektene vil bli rundt 15 til 20 prosent lavere i for første kvartal 2013 i enn fjerde kvartal grunnet engangseffekter knyttet til salg av utstyr, sesongmessig lavere aktivitet og eksepsjonelt høy tilbakebetaling av inntekt i fjerde kvartal.

company:archer

Måtte ha friske penger
Driftsmessig investeringsnivå ventes til 110 millioner dollar for 2013 med unntak av eventuelle investeringer knyttet til selskapets andre modulære rigg, som er estimert til rundt 30 millioner dollar, opplyses det.

Archer hentet inn 250 millioner dollar i ny egenkapital blant utvalgte investorer i januar i år. Emisjonen ble betydelig overtegnet.

Archer-aksjen ARCHER er opp 28,5 prosent sålangt i år, men ned 42 prosent de siste seks måneder.



Les også:
Seadrill øker i Archer

Ingen beslutning om Frontline-flytting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.