Det er uvanlige tider både for låntakere og sparere i store deler av verden med rekordlave renter.
For en uke siden kuttet Riksbanken i Sverige styringsrenten fra minus 0,25 prosent til minus 0,35 prosent, og i Norge kuttet Norges Bank styringsrenten til rekordlave 1,0 prosent i juni.
De fleste bankene har fulgt opp med å kutte sine utlåns- og innskuddsrenter, noe som betyr at det etter skatt og inflasjon nå er «gratis» å låne penger i Sverige og Norge. Sparerne på sin side blir avspist med«rentesmuler» og må se pengene i banken falle i realverdi.
Uttrykket «driver du med sparing er du en raring» fra 70- og 80-tallet, da sparepengene ble spist opp av skyhøy inflasjon, er plutselig blitt relevant igjen, men denne gang først og fremst på grunn av rekordlave renter.
- Også i Norge
Nå ser det ut til at de lave rentene har gjort noe med folks holdninger til penger, ifølge en pressemelding fra Universitetet i Stockholm.
Det fremgår av en stor kartlegging av svenskenes holdninger til penger og hva folk legger vekt på når de skal bruke pengene sine.
– Det siste året har vi sett at svenskenes holdninger til penger er endret. Siden finanskrisen har segmentet «trygghet» alltid havnet på topp når jeg har gjennomført denne undersøkelsen, men etter en stabil økning de siste årene har «verdistigning» nå tatt ledelsen, sier forsker Tony Apéria ved Stockholm Business School, Universitetet i Stockholm, som står bak undersøkelsen.
Og ikke tro at vi er annerledes enn «søta bror».
– Jag har nå registrert denne utviklingen i flere undersøkelser så endringen er stabil. Samme trend kan også bekreftes i Norge, sier Apéria.
Så gjenstår det å se hva som blir de langsiktige økonomiske konsekvensene av den holdningsendringen som forskeren har påvist.
Les også:
- Gratis penger er en fin ting
Sjeføkonom: Dette er den største risikofaktoren for norsk økonomi
Slik lokker de unge til å spare
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.