Finansdepartementet besluttet fredag at de nye reglene for fripoliser med investeringsvalg skal tre i kraft 1. september i år.

I en pressemelding gjorde departementet det klart at fripolisene må være fullt oppreservert før de kan konverteres til fripoliser med investeringsvalg.

En slik overgang vil innebære at fripoliseinnehaveren sier fra seg rentegarantien som ligger i vanlige fripoliser, og dermed ikke lenger vil ha krav på en bestemt årlig ytelse ved pensjonsalder.

«På grunn av økt ventet levealder må pensjonsleverandørene sette av mer kapital til å dekke de pensjonsforpliktelsene de har tatt på seg. Pensjonsleverandørene har opptil syv år på seg til å gjennomføre denne oppreserveringen», heter det i regjeringens skriv.

I løpet av de siste 25 årene har den forventede levealderen i Norge økt med om lag 6,3 år for menn og 3,8 år for kvinner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I befolkningsframskrivninger er det forutsatt at denne vil øke til mellom 84 og 93 år for menn og mellom 85 og 96 år for kvinner i 2100.

 

Lønnsomt for selskaper

Livselskapene og pensjonskassene forvalter i dag nær én million fripoliser til en samlet verdi på rundt 180 milliarder kroner.

Den nye investeringsmuligheten vil være fordelaktig for selskapene som selger fripoiser, fordi risikoen reduseres, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Dette fordi en fripoliseinnehaver sier fra seg rentegarantien som ligger i vanlige fripoliser, og dermed ikke lenger vil ha krav på en bestemt årlig ytelse ved pensjonsalder dersom han velger den nye muligheten.

Fripoliseinnehaveren får da bestemme hvordan kapitalen skal forvaltes og påfølgende beholde all avkastning, presiserer regjeringen. Samtidig åpnes det for at pensjonsleverandørene kan bruke en teknisk rente for å jevne ut pensjonsutbetalingene.

- Det vil være lønnsomt for en rekke selskaper at du som kunde ikke velger garantert avkastning. Og har du valgt å ikke ha avkastningsgaranti, må du bruke tid på å orientere deg i markedet. Der kan du trenge hjelp og mange vil jo gå til banken, sier han og legger til:

- Det ville vært like naturlig å døpe den konverterte polisen til «Fripolise uten avkastningsgaranti» eller «Fripolise uten fortjenestegaranti».

- Hvem er taperne i denne nye ordningen?

- Taperne er de som sier fra seg rentegarantien og som opplever et fall i markenden. Denne type risiko er størst for de som har kort tid igjen til de skal ut i pensjonstilværelsen. Med lang tidshorisont på sparepengene kan du bedre komme deg over svingningene i markedet.

Mangler valgstøtte

Jensen mener landets forbrukere vil være fornøyde med økte valgmuligheter - gitt at disse blir forståelige.

I en fersk undersøkelse utført i juni i år, har Forbrukerrådet spurt tusen nordmenn om hvor god oversikt de har over pensjonen sin.

Over halvparten mener at de ikke har god oversikt, dette inkluderer også dem som enten har oppsøkt rådgiver, deltatt på seminar eller benyttet seg av pensjonskalkulatorer på nett.

Det tyder på at forburkerne mangler støtte for å treffe gode valg, mener Forbrukerrådet.

- Vårt inntrykk er at forbrukerne ønsker valgfrihet. Men de må ha riktig grunnlag å ta valget på. Det er en alvorlig beslutning å velge vekk rentegarantien og det er lett å ta feil valg.

Vil ha tydelighet

Nå etterlyser han tydelighet i alle ledd. Forbrukerrådet har nylig bedt Finansdepartementet om hjelp til å lage en samlet oversikt over tilbudene fra de ulike forsikringsselskapene og pensjonskassene. Dette vil koste seks millioner kroner å få på plass, ifølge Forbrukerrådet.

Dersom forbrukere med denne oversikten velger spareløsning for fripolisene som i gjennomsnitt gjøre investeringene 0,1 prosentpoeng billigere , så vil husholdningenes gevinst være på 300 millioner kroner, viser rådets utregning.

- En slik oversikt vil være nyttig for mange forbukere, men det har vi ikke i dag. Vi har bedt om midler til å få på plass en samlet oversikt  på Finansportalen.

- Beklagelig

Finans Norge sier de er skuffet over Finansdepartementets beslutning, og mistenker at folk ikke vil benytte seg av den nye muligheten.

- Kravet om full oppreservering innen syv år vil i praksis bety at svært få fripoliser vil kunne bli konvertert før den syvårsperioden er over, sier direktør for kommunikasjon og samfunn Jan Erik Fåne iFinans Norges til TDN Finans.

Videre mener han beslutningen er «beklagelig».

- Vi tror dessverre at dette derfor fører til at investeringsvalget ikke vil bli brukt av innehaverne, og det er synd for selskapene.

Glad for nye regler

Storebrand er glad for at Finansdepartementet har kommet med reglene for fripoliser med investeringsvalg, og vil presentere et slikt produkt til høsten.

-Det umiddelbare inntrykket vårt er at det er gode nyheter at dette kommer på plass, sier kommunikasjonssjef Anthon Andreassen i Storebrand til TDN Finans.

Han poengterer at reglene er om lag slik de var forespeilet, og at de nye reglene ikke endrer noe av det Storebrand tidligere har sagt om at det ikke er nødvendig med en emisjon for å håndtere utfordringene rundt fripoliseporteføljen.

-Storebrand har også tidligere vært kritiske til dagens regler for fripoliser, og sånn sett ønsker vi dette velkommen, sier Storebrand-kommunikasjonssjefen. Nå som regelverket er på plass ser vi frem til å presentere gode løsninger for kundene våre til høsten, sier Andreassen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.