Han er klar i sin tale når det kommer til pensjonssparing:

Er du villig til å spare jevnt og langsiktig i aksjefond, vil du ha flere millioner kroner å rutte med når du er 67.

- Setter du av 1000 kroner i måneden over en periode på 25 år, vil du få stor uttelling av rentesrente. På 42 år har du da spart omtrent 500.000 kroner, men ha en pensjonskapital på omtrent 4,1 millioner kroner når du er 67, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening.

Han legger da en avkastning på 8 prosent til grunn.

Begynn pensjonssparing tidlig

- Det er snusfornuftig å begynne pensjonssparingen når du er 25 år, men da får du rentesrente med deg. Den halve millionen akkumulert spart blir til utrolig mye mer.

Kilde: Lasse Ruud/VFF

Starte spareavtale

Velger du i stedet å bruke den månedlige tusenlappen på familie, reiser og andre ting, kan du fortsatt hente deg inn igjen når du har rundet 50.

- Det blir litt snusfornuftig å satse alt på alderdommen. La oss si at du ikke gjorde det, men at du starter en spareavtale i alder av 50 år. Da må du spare rundt 9.500 kroner i måneden i de 17 årene frem til du er 67, for å komme opp i den samme summen på 4,1 millioner kroner.

Ruud tror dette er et beløp som kan være overkommelig for en del av oss.

- De gode nyhetene er at barna ofte har forlatt redet, og at de aller fleste 50-åringer har vesentlig høyere inntekt enn 25-åringene. Bor du også i en husholdning med to inntekter, kan du dele på boutgifter og lignende og kan muligens ha stor nok spareevne til å ta 25-åringene igjen. Den dårlige nyheten er at du har gått glipp av mye av rentesrente når du starter pensjonssparingen så sent. Derfor må du selv spare 1,9 millioner kroner for å oppnå en pensjonskapital på 4,1 millioner, mens 25-åringen bare måtte spare 500.000 kroner for å oppnå det samme, forklarer VFF-direktøren.

Dyr pensjon

Venter du derimot til du er 55 år, vil det bli svært mye mer krevende å ta igjen dem som startet pensjonsparing da de var 25.

- Hvis du venter til du er 55, og fortsatt skal skaffe deg 4,1 millioner kronene, må du spare 17.000 kroner i måneden. Da begynner det å bli litt tøft for de aller fleste.

Ruud understreker at han ikke mener pensjonstilværelsen krever 4,1 millioner kroner i egne oppsparte midler, men at dette beløpet viser seg når du sparer 1000 kroner i måneden over 42 år med en rente på 8 prosent.

Han har tro på at norske 25-åringer flest kan klare dette.

- Jeg tror det er en del 25-åringer som kan fikse å spare 1000 kroner til pensjon i måneden, hvis de er ferdige med utdannelsen. Opprett spareavtale i aksjefond med brede investeringsmandater, og tenk at det ikke er dine penger. Lar du årene gå, får et fantastisk bidrag til pensjonsalderen, sier Ruud.

Han mener oversikten bør gi motivasjon til å sjekke hvor høy tjenestepensjon du har opparbeidet deg - før du er kommet i siste halvdel av førtiårene.

- Da har du fortsatt en viss mulighet til å finansiere underdekningen gjennom egen sparing. Venter du, kan det rett og slett være for sent til å klare å spare seg opp til ønsket pensjonsnivå.

EKSPERT: Fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningsstar Norge. FOTO: MIKAELA BERG
EKSPERT: Fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningsstar Norge. FOTO: MIKAELA BERG

Pensjonssparing i fond

Fondsanalytiker Thomas Furuseth i ratingbyrået Morningstar, mener regnestykket til Ruud med avkastning på 8 prosent ikke er langt fra hva du kan forvente deg.

- Historisk sett har man hatt det på aksjefond, men om man får det fremover vil variere, sier han og peker på at du i perioder vil oppleve dårligere avkastning.

- I årene mellom 2000 og frem til 2010 var det veldig marginal avkastning, så det er ingen garantier. Men ser vi på det over lang sikt, er det nok ikke langt unna gjennomsnittet.

- Så dette er ikke en dårlig plan?

- Nei, men det du bør tenke over når du skal spare over såpass lang tid, er å være noe konservativ i anslagene. Det handler om at du ikke skal bli overrasket ved å oppdage at du får for lite penger når du først skal begynne å leve av dem. Vær på den sikre siden, følg jevnlig med for å forsikre deg om at du er på rett spor.

Furuseth anbefaler å spre risikoen ved å investere i både aksjefond og rentefond.

- Du får ikke like mye avkastning på rentefondene i dag, men de er tryggere og vil gjøre porteføljen mer stabil. Et tips er å ha samme fordeling som oljefondet med 60 prosent i aksjer og 40 prosent renter. Så kan du justere i forhold til egne prefeanser.

Selv ville fondsanalytikeren startet med globalfond, fordi disse er godt diversifisert med både amerikanske, europiske og aksjer i vekstmarked.

- De siste årene er det USA som har drevet avkastningen og gjort det bra i forhold til norske fond. Norgesfondene er veldig eksponert mot olje, gass og energi. Jobber du innen disse sektorene, bør du være forsiktig med å lastet opp for mye midler i samme bransje også på sparesiden, mener Furuseth.

Hvor mye vil du få i pensjon? Sjekk i vår pensjonskalkulator

LES OGSÅ:

Slik lager du perfekt majones

Bak fasaden  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.